Az idei év nem kedvez a fejlődésének

2023.05.14. 13:30

A spárga népszerűsítésére szerveztek fesztivált Hosszúfaluban

Az egészséges táplálkozás egyik fontos növényi alapanyaga a spárga, amit a Muravidék területén Hosszúfaluban termesztenek a legtöbben. A helyi gazdálkodók és a Fehér Jani Művelődési Egyesület ezért évek óta igyekszik többek között látványkonyhával, kóstolási lehetőséggel, kulturális programokkal ráirányítani a figyelmet a növényre. Ez évben már tizedik alkalommal rendezték meg a spárgafesztivált, az érdeklődők sokaságát vonzó szombati eseményt Lendva polgármestere, Magyar János nyitotta meg.

Gyuricza Ferenc

Natalia Gomzi Jablanovec, Timotej Jablanovec és Szőke Szimona szalonnába göngyölt spárgával és spárgával ízesített dödöllével kínálta a fesztivál látogatóit

Fotó: Gyuricza Ferenc

A polgármester köszöntőjében kitért arra, hogy a kulináris különlegességeknek, valamint az azokhoz kapcsolódó programoknak kiemelten fontos szerepük van Lendva és térsége életében és turisztikai vonzerejében. Utalt a muravidéki egytálételre, a bográcsra, ami kapcsán egy Guinness világrekordot is fel tudott állítani a város, de köszönhetően az itteni termelőknek, a spárga is egyre inkább jelen van a térség gasztronómiájában.  

A spárga nemcsak egészséges étel, de felhasználási lehetősége is sokszínű. A fesztiválon részt vevő termelők ehhez adtak ötleteket, hiszen számos spárgából, vagy spárga felhasználásával készült ételt kóstolhattak a jelenlévők, a szalonnába göngyölt spárgától kezdve a spárgával ízesített süteményekig. Az idei év ugyanakkor kevésbé sikerült jól, mint a korábbiak, az időjárás ugyanis nem kedvez a növény fejlődésének. Az egyik helyi termelő, Natalia Gomzi Jablanovec lapunknak elmondta: míg korábban már április elején szüretelni lehetett a spárgát, addig ez évben csupán április 26-án volt erre először lehetőség.  

– A spárga tengermelléki növény, ezért nem szereti a hideget, idén már két alkalommal el is fagyott – magyarázta a két hektáron gazdálkodó Natalia Gomzi Jablanovec. – Először húsvétkor, majd néhány napra rá következően ismét. Ez a sok eső sem jó, mert nagyon lehűti a föld hőmérsékletet. Ahhoz, hogy a spárga megfelelően fejlődjön, éjszaka is 15 Celsius fok feletti melegre lenne szükség. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában