A kiállítással a Petőfi 200 Emlékévhez is csatlakoztak

2023.05.23. 19:00

A művészeti műhely névadójára emlékezett az Izsák-iskola (galéria, videó)

Kiállítással és emlékműsorral tisztelegtek kedden délután a csácsi Izsák Imre Általános Iskola művészeti műhelyének és könyvtárának névadója előtt. Gábriel József 1952. május 23-án született Söjtörön.

Mozsár Eszter

Fotó: Fehér Márk

Az ünnepségen először Herkliné Ebedli Gyöngyi intézményvezető idézte fel, amikor évekkel ezelőtt az Amerikai Egyesült Államokból hazalátogató, egykor Csácsbozsokon élő festőművésszel közösen határozták el, hogy művészeti műhelyt és galériát hoznak létre az iskolában. A kezdeményezés célja az volt, hogy a diákok tehetségét minél jobban kibontakoztathassák. Gábriel József 2015-ben hunyt el, majd az abban az évben létrejött, az iskolában helyet kapó városi tagkönytárat is róla nevezték el. A hagyatékából megvásárolt festményekből, személyes tárgyaiból álló sarkot ma is rendszeresen látogatják a tanulók, mondta az igazgató.

Budaházi Tibor, Munkácsy-díjas festőművész nyitotta meg a gyerekek tárlatát. Mellette Herkliné Ebedli Gyöngyi és Kiss Gábor
Fotó: Fehér Márk

Az ünnepségen részt vett Balaicz Zoltán polgármester, aki személyes visszaemlékezése mellett arról szólt, hogy mindenki tehetséges valamiben, csak támogatni kell a szárnypróbálgatást. Kiss Gábor, a DFMVK főkönyvtárosa ugyancsak Gábriel József életútjáról beszélt. Végül Budaházi Tibor Munkácsy-díjas festőművész, az iskola művészeti szakkörének vezetője mutatta be a gyerekek alkotásait. Ők a Petőfi 200 Emlékévhez kapcsolódva a János vitéz című versből merítettek ihletett s készítették el rajzaikat, festményeiket. Az ünnepi műsorban Stárics Zsombor szavalt, valamint Mázsa Boglárka és Tóth Flóra Laura népdalokat énekelt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában