Fél- és fénysorompóval a biztonságért

2023.05.26. 17:34

A keszthelyi kutyás strandnál 200 millió forintból épült ki az átkelő

Átadták a fény- és félsorompóval ellátott vasúti átjárót a keszthelyi kutyás strand közelében. A beruházásra – amelyet a közelmúlt több baleset, köztük tavaly júliusban egy halálos tragédia indokolt – mintegy 200 millió forintot fordított a MÁV-Volán-csoport.

Péter B. Árpád

Most már fél- és fénysorompóval védett a vasúti átkelő. Az avatáson (b-j) dr. Pafféri Zoltán, Nagy Bálint, Manninger Jenő és dr. Andor László

Fotó: Péter B. Árpád

A pénteki sajtótájékoztatón Nagy Bálint közlekedési államtitkár, a térség országgyűlési képviselője emlékeztett: az átjáró korábban kis forgalmú volt, de a helyzet a kutyás park megnyitásával megváltozott, hiszen az már az első évben, 2020-ban – a koronavírus-járvány ellenére – 10 ezer embert vonzott – Békéscsabától Győrig. Mint mondta, az átkelőt sokkal biztonságosabbá teszi „a gyorsan, flottul, jó minőségben elkészült fejlesztés”.

Dr. Pafféri Zoltán, a MÁV-Volán-csoport elnök-vezérigazgatója felidézte, tavaly „drámai módon megnőtt a vasúti útátjárós balesetek száma”: a 90 ütközésben 34-en vesztették életüket. Kiemelte: a társaságnál a biztonság az első, és „vasútüzemi hibából az elmúlt 15 évben nem történt tragédia, azok minden esetben figyelmetlenségre, a KRESZ be nem tartására voltak visszavezethetők”.

Nagy Bálint: Gyorsan, flottul, jó minőségben elkészült fejlesztés. A képviselő mögött (b-j) dr. Andor László, Manninger Jenő és dr. Pafféri Zoltán
Fotó: Péter B. Árpád

Éppen ezért indult tavaly az Érj haza biztonságban!-kampány, amely idén folytatódik, s ennek is köszönhető, hogy eddig feleannyi baleset történt vasúti átjárókban, mint az elmúlt esztendő azonos időszakában.

Dr. Pafféri Zoltán jelezte: a keszthelyi átjárót aszfaltozták, fél- és fénysorompót telepítettek ide, s mint hangsúlyozta: bízik abban, hogy „ennek hatására zéróra csökken itt a balesetek száma”.

Manninger Jenő, Keszthely polgármestere elmondta: a múltban alig használt strand a Balaton egyik legnépszerűbb s a kutyások által keresett helyévé vált, „amivel Keszthely piacvezető lett”, s ez jelentős forgalmat generál az átjárónál. Arról is beszélt, az önkormányzat távlati tervei közt szerepel az ide vezető utak felújítása, amit uniós forrásból finanszíroznának.

Dr. Pafféri Zoltán: Tavaly 90 ütközésben 34-en vesztették életüket. A vezérigazgató mögött (b-j) Vozár Péterné alpolgármester, dr. Andor László, Manninger Jenő és Nagy Bálint
Fotó: Péter B. Árpád

Dr. Andor László alezredes, Keszthely rendőrkapitánya leszögezte, „a közlekedésbiztonság fontos társadalmi érdek, mert egyre nagyobb figyelmet kap az emberi élet megóvása, és ezt szolgálja a korszerű, modern, a korábbinál biztonságosabb átjáró is”. Azt kérte a közlekedőktől, legyenek szabálykövetők és gondolkodjanak felelősen. Jelezte: a rendőrség továbbra is aktív szerepet vállal a balesetek megelőzésében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában