Gyónási lehetőséget is biztosítottak

2023.05.14. 11:30

A homokkomáromi kegyhely engesztelő napja

Az idén harminc éves kaposvári egyházmegye főpásztora, Varga László püspök volt a főcelebránsa annak a szentmisének, amit több száz hívő jelenlétében tartottak szombat este Homokkomáromban, a Magyarok Nagyasszonya engesztelő templomban.

Gyuricza Ferenc

Szabó László akolitus a homokkomáromi kegyhely engesztelő napján

Fotó: Gyuricza Ferenc

A kaposvári egyházmegye búcsújáró helyén a kialakult szokásrend szerint minden hónap 13-án van tartják a kegyhely engesztelő napját. Májusban ez a nap hét végére esett, ezért a szokottnál is több zarándok jelent meg az eseményen. Az engesztelőnapra már a délután folyamán kezdtek gyülekezni a hívek, akik rózsafüzér imádkozással készültek fel az esti szentmisére. 17 órakor keresztút-járás indult a templom körül, majd Szabó László akolitus vezetésével a templomban folytatódott az imádkozás, miközben a jelenlévők számára gyónási lehetőséget is biztosítottak.

Varga László kaposvári megyespüspök
Fotó: Gyuricza Ferenc

Az esti szentmisén Varga László – aki köszönetet mondott az elmúlt hat év püspöki szolgálatáért, illetve a Jó Pásztor Imaközösség tagjaiért – többek közt arról beszélt, hogy minden keresztény ember örömének legnagyobb forrása a feltámadt Krisztus, akivel naponta találkozhatunk, s akinek szeretetével az eucharisztiában egyesülhetünk. Örömforrás a Szentlélek is, az a drága kincs, akit Jézus elküldött tanítványainak, de örömforrás az evangélium hirdetése, s ne féljünk attól, hogy a Szentlélek tanítása betöltse szívünket.      

– Jézus ezt mondja János evangéliumának tizenharmadik fejezetében: nem lehet nagyobb a szolga Uránál, sem a küldött küldőjénél. Ha ezt megértitek, és tetteitekben ehhez igazodtok, boldogok lesztek. Ezt az örömöt kívánom mindenkinek! – fogalmazta meg prédikációjának végén a megyéspüspök. A szentmisét követően a zarándokok és a papság eucharisztikus körmenetre indult a templom körül, majd a kegytárgyak megáldásával zárult az engesztelőnap.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában