Önkéntes hulladékszedési akció kül- és belterületen

2023.04.25. 13:00

TeSzedd Kerkabarabáson és Külsősárdon is

A napokban mindkét településen csatlakoztak a TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióhoz, mely hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési mozgalma.

Korosa Titanilla

Az akció néhány résztvevője Külsősárdon

Fotó: Korosa Tianilla

Paál István, Kerkabarabás polgármestere arról számolt be, hogy az akcióhoz csatlakozott 15 résztvevővel megtisztították a falu teljes belterületét. Összesen 40 zsák hulladékot gyűjtöttek be. Kerkabarabáson első alkalommal csatlakoztak a Te szedd! felhíváshoz, ám mivel az önkormányzat egyik kiemelt feladatának tekinti a helyi környezet rendben tartását, eddig is odafigyeltek a közterek megtisztítására. A faluban helyeztek ki szelektív hulladékgyűjtőt is, amit a lakosok rendeltetésnek megfelelően használnak is.

Az országszerte népszerű hulladékgyűjtési akciót évről évre azért szervezzük meg, hogy közösen megtisztítsuk szűkebb-tágabb környezetünket, teremtett világunkat az illegálisan lerakott hulladékoktól. Ezen kívül az akció célja a környezettudatos attitűd megerősítése a lakosság, a fogyasztók körében, valamint az illegális hulladék-elhelyezés kapcsán a megelőzés és a megszűntetés fontosságának hangsúlyozása, továbbá az önkéntesség népszerűsítése.

Kerkabarabáson is gyűjtötték a szemetet
Fotó: Korosa Titanilla

Külsősárdon több éve rendszeresen megrendezik a TeSzedd! akcióhoz csatlakozva a szemétgyűjtést, melyhez a helyiek szívesen csatlakoznak – számolt be a programról Gasparics Győző polgármester. A 15 résztvevő főként a falu külterületét tisztította meg az elszórt hulladéktól, illetve a szemétgyűjtés mellett társadalmi munkában újra letérkövezték a kultúrház előtti részt, ahol a burkolat javításra szorult. Emellett a tervek szerint felelevenítik a májusfaállítás hagyományát, ehhez is előkészítették terepet, lebetonozták az alapot. 

A TeSzedd! akció keretében az elmúlt években több ezer tonnányi illegálisan lerakott hulladéktól tisztították meg a lelkes önkéntesek az országot. Csak tavaly közel 850 tonna szemetet gyűjtöttek össze 893 találkozási ponton oktatási intézmények, baráti társaságok, cégek, munkahelyi vagy helyi közösségek egy-egy koordinátor irányításával.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában