Bérmálás

2023.04.26. 09:30

Hetvenhárman váltak nagykorúvá keresztény hivatásukban Keszthelyen

A keszthelyi Magyarok Nagyasszonya-plébániatemplomban szolgáltatta ki a bérmálás szentségét dr. Udvardy György veszprémi érsek. Ezzel a fiatalok nagykorúvá váltak keresztény hivatásukban, s egyúttal az egyház teljes jogú tagjai lettek.

Péter B. Árpád

Dr. Udvardy György: A Fiú társul szegődik mellénk

Fotó: Halász Gábor

Ezúttal 73-an bérmálkoztak, köztük hárman felnőtt fejjel. Őket – a hagyomány szerint – Tál Zoltán plébános mutatta be a főpásztornak s a jelenlévőknek.

Dr. Udvardy György azt mondta: „Isten az ajándékaival jön közel hozzánk. Húsvétot ünneplünk most is, megváltottságunkat és azt, hogy új teremtmények vagyunk Jézus Krisztusban. Ez pedig minden mást felülír, ez adja s határozza meg identitásunkat, reményünket, vágyainkat és cselekvésünket”. Az érsek kiemelte, a bérmálkozók már ismerik, felfogják ezt a nagy ajándékot, és az életük középpontjába akarják állítani, amelyben a Szentlélek segíti majd őket a maga adományaival.

Ezúttal hetvenhárman részesültek a bérmálás szentségében 
Fotó: Halász Gábor

A Veszprémi Főegyházmegye vezetője arról is beszélt, „húsvét gyönyörű idejében” az egyház napról napra azt vizsgálja, mit jelent, hogy találkoztunk Jézus Krisztussal, s mi következik a tanításából és abból, hogy ő létezik. A válasz: aki benne hisz, az örökké él.

– A parancsai, útmutatásai számunkra az életet jelentik, akárcsak az, hogy elküldte nekünk a lelkét bátorításként, vigasztalásként, s erőt adni – fogalmazott dr. Udvardy György. – Ahogyan a szentleckében is hallottuk, Jézus engedi, hogy tanítványai elmondják neki a panaszukat, azt, hogy mi van a szívükben, s még ekkor sem vádaskodik, nem kér számon, hanem az írások alapján segít értelmezni saját reménytelenségüket és reményüket, a vágyakozásukat.

A keresztény nagykorúság kezdete. Dr. Udvardy György rávilágított: Krisztus táplál bennünket s erőt nyerünk általa 
Fotó: Halász Gábor

Az érsek arra hívta fel a figyelmet, Jézus nekünk is engedi meglátni az életünket, majd összegyűjt bennünket a kenyértöréshez, amiben felismerjük saját méltóságunkat. „Ő az, aki táplál bennünket, erőt nyerünk általa, majd megyünk és hirdetjük: Krisztus él, mert találkoztam vele”, emelte ki dr. Udvardy György, rávilágítva, a Fiú társul szegődik mellénk, nem ítélkezve, nem számon kérve, sokkal inkább azt kérdezi, mi van bennünk, minek örülünk, mi az, ami fáj.

A feltámadt Krisztus és az ő szent lelke az erőforrásunk az egyház tanításai és szentségei által, s „mindez napról napra táplál bennünket, éltet és képessé tesz arra, hogy életünk bármelyik pillanatában, nem a saját erőnkre hagyatkozva, hanem Krisztusra, jó és hitből fakadó döntéseket hozhassunk” – tanította a fiatalokat és az összegyűlt híveket a veszprémi érsek.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában