Miénk itt a tér!

2023.04.18. 18:33

Győzött Zalaegerszeg! Erről beszéltek a fodrásznál egy hajmosás és két dauer között

A Magyar Televízió 1984 októberében országos versenyre hívta a városokat, melyre kétperces városismertető kisfilmet – amelyet majd a műsor kezdete előtt vetítenek le – kellett elkészíteniük a jelentkező csapatoknak.

Nagy Betti

Megérkezett a Magyar Televízió stábja Zalaegerszegre

Forrás: ZH-Archívum

Az 1984 decemberében kezdődött Szivárvány vetélkedőre Zalaegerszeg is jelentkezett. És megkezdődtek az előkészületek. Kiváló felkészültségű csapatot állított össze városunk, hogy a művészeti élet, az irodalom, a zene, a film, a színház történéseiből vizsgázni tudjanak. Fergeteges siker övezte, mikor Pécs városát legyőztük. A Zalai Hírlap nyomon követte, és tudósított az eseményről:

„Este fél nyolckor már minden csendes. Lezárják az Ady utcát és a verseny helyszínének ajtaját. Több tízezer watt fénykévéjében úszik az egykori zsinagóga. Bent a lázas készülődés utolsó pillanatainak lehetünk tanúi. A csapat tagjai körbeállják a "házi könyvtárt”, lexikonokat, kézikönyveket” (ZH 1984. december ). Zalaegerszeg a Pécs ellen aratott győzelem után Szegedet legyőzve a döntőbe került, ahol Miskolc városa lett az ellenfelünk. A Magyar Televízió a zalaegerszegi Hangverseny- és Kiállítóteremből közvetítette az összecsapást. Természetesen volt vita a helyezéssel kapcsolatban, számol be a Zalai Hírlap újságírója:

„Budapesten változatlanul Vágó István vezényelte a csapatokat, és kérte ki a nagyérdemű zsűri véleményét a vitás kérdésekben. Merthogy voltak vitás kérdések ezen a mérkőzésen, az egyszer biztos. A Letakart arcjátéknál ugyancsak megzavarodott a csapatunk egy Szabó Lőrinc-vers kapcsán. Ott égtem a fények kereszttüzében és érteni véltem a csapat leblokkolását. Mert bizony létezik kameraláz, nyomasztó stressz, de ha a zsűri kérdései sem egészen világosak, akkor nemcsak a mikrofon előtt ülő versenyzők, hanem még a „hátország” is lebénul. Az ellenfél csapata legalább annyira ideges volt, mint a zalaegerszegi gárda, hisz kilenc pontot veszített a fel nem ismert Vas István-portréval. Kár lenne ennek a szivárványszerűen színes vetélkedőnek az értékeit kifogásokkal csorbítani. De talán nem kellett volna a zsűrinek megijednie a pontszámok között hirtelen teremtett nagy szakadéktól és aztán segíteni Miskolcot a hátrány ledolgozásában, mert később az igazságosság kedvéért Zalaegerszegnek kellett segíteniük. Mindez kegyetlen lélektani pillanatokat idézett elő mindkét helyszínen. Csak csodálni tudtam a csapat önfegyelmét, amellyel minden megszólalásukkor palástolni tudták, micsoda feszültség, izgalom vibrál bennük és mögöttük. Mégis megpróbálták újra meg újra, hogy a háromlépcsős kérdéseknél behozzák lemaradásukat. Sikerült is 25 pontról 34-re feltornászni magukat, és egyetlen ponttal megelőzni a jól felkészült ellenfeleket. Játék volt ez a javából, s éppen mert játék, illő is volt komolyan venni. Nem kell szégyenkezni egyik csapatnak sem.” 

A Szivárvány vetélkedő nyereményét, Medgyessy Ferenc szobrászművész Táncoló lány című alkotását 1985. május 13-án, a Zalaegerszeg rendezett tanácsú várossá nyilvánításának 100. évfordulója alkalmából szervezett ünnepi eseménysorozat keretében avatták fel a Hevesi Sándor Színház előtti téren.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában