Ezúttal harminc platánt ültettek el a Lidóstrandon

2023.04.12. 19:00

Folytatódik az országfásítási program Gyenesdiáson

Harminc platánfát ültettek el a Gyenesi Lidóstrandon, a tavaly ősszel átadott kerékpáros és gyalogos sétány mellett az Agrárminisztérium településfásítási programjának részeként.

Péter B. Árpád

Gyenesdiás már másodszor nyert az országfásítási programban, képünkön Gál Lajos (balról) és Hoffmann Pál

Fotó: Péter B. Árpád

A szaktárca országos fásítási kampányában a 10 ezer főnél kisebb települések igényelhetnek növényeket. Az eddigi két ütemben összesen 36 ezer sorfát ültettek el több mint 1350 faluban és kisvárosban. Ehhez a Vidékfejlesztési Program irányító hatósága 1,5 milliárd forint támogatást biztosított. Ez a rendszerváltozás óta a legnagyobb belterületi fásítási kezdeményezés Magyarországon.

Gyenesdiás nyert az első körben, s most, a harmadikban is – ezúttal mintegy másfél millió forint értékben, amely nemcsak a platánok árát tartalmazza, hanem az ültetéshez szükséges támasztókarók, illetve a takarómulcs és a védőrácsok költségét is.

Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere arról beszélt: „zölden gondolkodnak 2023-ban is”, folytatva az előző esztendőkben megkezdett munkát, hiszen ha fákat, bokrokat telepítenek a nagyközség több pontjára, akkor az nemcsak szép lakókörnyezetet ad, hanem életteret is biztosít, szolgálva a közjót, az egészséges életet.

Gyenesdiásra ezúttal 30 platánfa érkezett, képünkön Gál Lajos és Hoffmann Pál szalagozza az elültetett növényeket
Fotós: Péter B. Árpád

– Közösségünk számára fontos, hogy minél nagyobb számban legyenek zöld növények a településünkön – folytatta a nagyközség első embere –, biztonságot nyújtva az ide települő élőlények számára. Mindemellett a természetes árnyékolás is fontos szempont, főként itt, a Balaton-parton. Mindez a biztonság biztosítéka is, és persze fontos: mindezzel segítjük a környezettudatosságot, a klímaváltozás elleni védekezést, a szén-dioxid megkötését és sok olyan folyamatot, amellyel a jövőt, gyermekeinket szolgáljuk.

Hoffmann Pál, a Bakonyerdő Zrt. Keszthelyi Erdészetének igazgatója arról is beszélt: sok szó esik manapság arról, mennyire fontosak a fák például a klímavédelem és az élhető környezet megteremtése miatt. Éppen ezért az Agrártárca már harmadik éve meghirdeti ezt a programot, a résztvevők pedig „tudatosan, a jövőt tervezve építkeznek”.

A 30 platánt a Bakonyerdő Zrt. Keszthelyi Erdészetének munkatársai ültették el Gyenesdiáson
Fotós: Péter B. Árpád

A pályázat tavaszi körében három térségi település – Gyenesdiás mellett Szigliget és Kisgörbő – nyert, ősszel pedig még több résztvevővel folytatódik a program, tette hozzá az erdészet vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában