A nagykanizsai HSMK színháztermében

2023.04.29. 10:30

Díszközgyűlést tartottak Nagykanizsán, díjazták a város lokálpatriótáit

A kanizsai származású Szakacsits Szabolcs cégvezető és posztumusz Schless István lokálpatrióta, feltaláló kapta meg a dísz­polgári címet pénteken a nagykanizsai HSMK színháztermében rendezett város napi ünnepi közgyűlésen.

Benedek Bálint

Díszközgyűlést tartottak Nagykanizsán. A képen a díjazottak Balogh László nagykanizsai polgármesterrel, balról, ülnek: Tüttő István, Gyanó Szilvia, Halmos Ildikó, Karosi Lászlóné, Horváthné Gelencsér Edit, Anek Judit, Balogh József. Állnak: Wilheim Dávid, Wilhelm Huber, Szakacsits Szabolcs, Balogh László, Papp Ferenc, Moór András, Farkas Tibor, Szolnok Ferenc.

Fotó: Szakony Attila

A város 778 éves születésnapjára emlékező eseményen Balogh László polgármester mellett részt vettek az önkormányzati képviselők és a város prominens személyiségei. A himnuszt Nagykanizsa város vegyeskara énekelte, majd az Eraklin Táncklub Egyesület fiataljai standard formációs tánca következett, de fellépett még a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés AMI tehetséges növendéke, Tatár Ádám is.

A rendezvényen elhangzott: Nagykanizsa idén négy határon átnyúló testvér-, illetve partnervárosi kapcsolat jubileumi évfordulóját ünnepelheti. A várost 30 éves testvérvárosi kapcsolat fűzi Kovásznához, valamint 15 éve tart fenn kapcsolatot az osztrák Gleisdorffal, a bosznia-hercegovinai Bihács és a szlovén Ptuj településekkel. Akiknek a vezetői oklevelet vehettek át a kanizsai városvezetőtől.

Balogh László ünnepi köszöntőjének első részében gondolatban Nagykanizsát járta végig. Ahogy fogalmazott: ismerem kanyargó utcáit és köveit, háromszög alakú tereit, a 6 út kereszteződését, 100 míves keresztjét, historikus házait, felemelő palotáit, a Gutmannok és Bogenriederek örök álmait.

- Városunk születésnapja nyolc évszázados múltjával rámutat, hogy az ünnep: különbözés, felemelő és varázsos rendhagyás – folytatta. – Nagykanizsa 778 éves múltját felidéző ünnepe, egyetlen, közösségünkhöz igazán méltó közgyűlése. Amely ilyenkor időt álló határozatot hoz, mert mércéje csak az ember, eszköze a párbeszéd, célja a minőség és az igényesség követelménye. Fontos, hogy mindig lássuk, ki cselekszik és ki az, aki csak beszél. Hogy mindig tudjuk, mi az igaz és mi a csalfa.

Hozzátette: felelős hozzáállással, a közösségünket szem előtt tartó magatartással, személyességet sértő viták elkerülésével nem torpanunk meg. Egy közösségnek, városnak nemcsak gazdasága van, érdekei és célja, hanem lelkiállapota is. Azt is gondozni kell, ápolni, a megfelelő magatartásmintát felmutatva az igényességet képviselni, hogy meghallhassuk végre a másikat.

A díszközgyűlésen azokat a személyeket is köszöntötték, akik sokat tettek a városért. A közgyűlés határozatban döntött a kitüntető címek odaítéléséről, melyeket Balogh László polgármester adott át. Idén a Város Címere elismerést Szolnok Ferenc roma vezető, Karosi Lászlóné nyugdíjasklub vezető, Wilheim Dávid vállalkozó, Gyanó Szilvia néprajzos-főmuzeológus, Halmos Ildikó intézményvezető, Balogh József nyugalmazott állampolgár és Horváthné Gelencsér Edit nyugalmazott népművelő érdemelte ki. Az Év Vállalkozása címet kkv kategóriában Anek Judit fodrász, Moór Kft., ügyvezetője, Moór András, a HEAT Energy Gázipari Gépgyári Kft., ügyvezetője, Wilhelm Huber vehette át. Nagykanizsa Városért címet kapott Tüttő István egykori polgármester, Papp Ferenc, a HSMK egykori igazgatója, Farkas Tibor, a TUNGSRAM SE-Nagykanizsa elnöke.

A közgyűlés díszpolgári címet adományozott posztumusz Schless István lokálpatriótának és hazafinak szülővárosához való kötődéséért és Szakacsits Szabolcs vállalkozónak a város kulturális élete és a tehetséggondozás támogatása, továbbá az informatika, és a nemzetközi kutatás-fejlesztés területén elért sikerek elismeréseként.

Majd a három éve, a kanizsai zeneiskola tanáraiból álló MeArMa Trió műsora szórakoztatta a közönséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában