Tanultak és tapasztalatot szereztek

2023.04.24. 17:30

Belga cserediákok a Mindszenty-gimnáziumban

Belgiumból, a Vallónia régióban található Charleroi városának egyik gimnáziumából érkezett az Erasmus cserediákprogramjának keretében a Mindszenty József Általános Iskola és Gimnáziumba a 16 éves Margaux Pisetta és a 15 éves Alexandre Champenois. A fiatalok a héten utaznak vissza szülőföldjükre, ám szívesen visszatérnének még Magyarországra.

Mozsár Eszter

Margaux (pirosban) és Alexandre (mellette jobbra) a magyar diákok között. Balról a második Payet Marie tanárnő.

Fotó: Pezzetta Umberto

A fiúnak szállást adó 10. évfolyamos Őry Hunor arról mesélt, hogy családja már októberben jelezte, szívesen vendégül látják az egyik belgiumi diákot, akivel azóta mondhatni barátokká váltak. Mint kiderült, Alexandre megkedvelte a csirkepaprikást nokedlivel, de nem csak ennek köszönhető, hogy szép élményeket szerzett.

- Nagyon befogadó a közösség, az órák is érdekesek. Margaux-val együtt angol-, francia-, matematika-, hittan-, biológia- és testnevelésórákon vettünk részt, nekem még földrajzóra is volt. Nálunk Belgiumban nincsen minden óra után 10 perc szünet, ám a tanórák anyaga, menete hasonló.

- Az elmúlt hetekben voltunk Budapesten, Tihanyban, Sopronban, Tapolcán, valamint síeltünk, illetve a héten az egyik osztályt kísérjük el Ausztriába, a Zotter csokigyárba – folytatta Margaux, aki a tervek szerint jogi pályán szeretne tovább tanulni.

A belga fiatalok itt tartózkodását Payet Marie francia származású franciatanárnő segítette és koordinálta. A gimnázium 2000 óta fogad minden évben cserediákokat, voltak már itt többek között Japánból, Olaszországból, Németországból, Thaiföldről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában