Zaol podcast

2023.04.07. 06:50

A fagylaltmester titkai – beszélgetés Somogyi Renátával, a gyenesdiási Bringatanya nemzetközileg elismert szakemberével

Mától hallható a Zaol-podcast legfrissebb adása, amelynek vendége Somogyi Renáta, a gyenesdiási Bringatanya fagylaltmestere, aki a magyar válogatott csapatkapitányaként a közelmúltban Európa-bajnoki bronzérmet szerzett, amivel a háromtagú team elérte: ott lehet a jövő januári fagylalt-világbajnokságon.

Péter B. Árpád

Somogyi Renáta most ismét világbajnokságra készü

Fotó: Fehér Márk

A szakember elmesélte: már kisgyermekként a fagylaltok és az édességek világában élt, hiszen a szülei több mint 35 éve foglalkoznak vendéglátással, ő pedig a nyarakat már akkor is a Balatonon, a család által működtetett fagyizókban töltötte, a gimnazista óta pedig „aktív tagja a csapatnak”, amelyhez az első diplomája megszerzése után csatlakozott hivatalosan.

A közgazdász pedig olyannyira megkedvelte a szakmát – hogy a hivatásának választotta. Nemsokára beiratkozott a cukrásziskolába, már csak azért is, mert kézműves, főzött fagylaltot csak megfelelő végzettséggel rendelkező szakember készíthet. Később járt számos olasz és francia akadémiára, kurzusra is, majd a Szent István Egyetem csoki-, kávé- és teakészítő mesterképzését végezte el.

Közben – a napi munka kreatív rutinja mellett – jöttek a hazai s nemzetközi versenyek, amelyeken Somogyi Renáta számos kiváló eredményt ért el, az utat arany-, ezüst- és bronzérmek sokasága jelzi, sőt: 2017-ben övé lett Európa legjobb csokifagyija, ami a vb-n is előkelő pozíciót ért el.

A szakember elárulta: a jó fagylalthoz például kiváló alapanyag kell, hiszen nem mindegy, hogy például az eperfagyit fagyasztott, frissen szüretelt, vagy éppen éretteb gyümölcsből készítik, s az sem, hogy annak milyen a mérete.

– Az alapanyag beszerzésén nagyon sok minden múlik – szögezte le Somogyi Renáta, hozzátéve: ők előnyben részesítik a helyi termelőket, akik az idők során kollégáikká váltak. A trópusi, egzotikus gyümölcsöket pedig olyan beszállítóktól veszik, akik konstans minőséget tudnak biztosítani.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában