2023.04.07. 06:50
A fagylaltmester titkai – beszélgetés Somogyi Renátával, a gyenesdiási Bringatanya nemzetközileg elismert szakemberével
Mától hallható a Zaol-podcast legfrissebb adása, amelynek vendége Somogyi Renáta, a gyenesdiási Bringatanya fagylaltmestere, aki a magyar válogatott csapatkapitányaként a közelmúltban Európa-bajnoki bronzérmet szerzett, amivel a háromtagú team elérte: ott lehet a jövő januári fagylalt-világbajnokságon.
Somogyi Renáta most ismét világbajnokságra készü
Fotó: Fehér Márk
A szakember elmesélte: már kisgyermekként a fagylaltok és az édességek világában élt, hiszen a szülei több mint 35 éve foglalkoznak vendéglátással, ő pedig a nyarakat már akkor is a Balatonon, a család által működtetett fagyizókban töltötte, a gimnazista óta pedig „aktív tagja a csapatnak”, amelyhez az első diplomája megszerzése után csatlakozott hivatalosan.
A közgazdász pedig olyannyira megkedvelte a szakmát – hogy a hivatásának választotta. Nemsokára beiratkozott a cukrásziskolába, már csak azért is, mert kézműves, főzött fagylaltot csak megfelelő végzettséggel rendelkező szakember készíthet. Később járt számos olasz és francia akadémiára, kurzusra is, majd a Szent István Egyetem csoki-, kávé- és teakészítő mesterképzését végezte el.
Közben – a napi munka kreatív rutinja mellett – jöttek a hazai s nemzetközi versenyek, amelyeken Somogyi Renáta számos kiváló eredményt ért el, az utat arany-, ezüst- és bronzérmek sokasága jelzi, sőt: 2017-ben övé lett Európa legjobb csokifagyija, ami a vb-n is előkelő pozíciót ért el.
A szakember elárulta: a jó fagylalthoz például kiváló alapanyag kell, hiszen nem mindegy, hogy például az eperfagyit fagyasztott, frissen szüretelt, vagy éppen éretteb gyümölcsből készítik, s az sem, hogy annak milyen a mérete.
– Az alapanyag beszerzésén nagyon sok minden múlik – szögezte le Somogyi Renáta, hozzátéve: ők előnyben részesítik a helyi termelőket, akik az idők során kollégáikká váltak. A trópusi, egzotikus gyümölcsöket pedig olyan beszállítóktól veszik, akik konstans minőséget tudnak biztosítani.
Zaol podcast
- Újraindul a turizmus-vendéglátás szak a Georgikonon
- Down-szindróma: mosoly, amely erőt ad
- Mezőgazdasági technikusképzés indul Keszthelyen
- Agrárpetíció: a területalapú támogatás megvonása szinte mindenkit érintene
- Zalai Táncegyüttes: akik a néptánc mellett Bartók zenéjén nőttek fel