Az ökotudatosság útján járva

2023.04.25. 17:45

A Balaton-partra és a Keszthelyi-hegységre fókuszálva dolgoznak

Immáron 23. alkalommal rendezték meg a Rügyfakadás tavaszünnepet Gyenesdiáson. A kétnapos fesztivál ’48-as honvédbemutatót, lovasprogramokat, versenyeket és számos túrát kínált a Keszthelyi-hegységben.

Péter B. Árpád

A rendezvény nyitányán felsorakozott a Gyenesdiási Huszárbandérium Gál Lajos és dr. Vass László, no meg a már ekkor népes számú publikum előtt

Fotó: Péter B. Árpád

A lassan negyedszázados programot a Föld napja tiszteletére szervezik. Annak idején Gyenesdiás az ökotudatosság útjára lépett, ennek jegyében létrejött a Forrásvíz Természetbarát Egyesület, amely a környezetvédelem zászlaját magasba emelve, gasztrokulturális és hagyományőrző rendezvényeket álmodott meg. A Rügyfakadás is e sorba illeszkedik.

A hangulatot a Boombatucada zenekar is fokozta
Fotó: Péter B. Árpád

– Ez a helyieket és a térségbelieket szólítja meg a természeti értékeink védelméért – szögezte le Gál Lajos polgármester. – Minden egyes Rügyfakadás tavaszünnepnek van egy mottója, és e gondolatok alkalmasak arra, hogy a Keszthelyi-hegységben, illetve a térségben kibontsanak olyan kezdeményezéseket, amelyek eredményre vezettek az összefogás és a Föld tisztelete jegyében. Volt példa fásításra, forrás-újraöltöztetésre, és természetesen sok olyan kulturális jellegű zöldnapi programra, amelyre büszkék lehetünk.

A rendezvényt ezúttal is ágyúszó nyitotta meg
Fotó: Péter B. Árpád

A szervező Forrásvíz Természetbarát Egyesület munkája az egész Balaton-régióban elismert, ezt jelzi az is, hogy nyolc településről vannak tagjai, akik megszólítanak olyan családokat is, amelyek akár csak egy fát magukénak éreznek, tette hozzá a településvezető.

A Szegedi III. Honvédzászlóalj majdnem a kezdetek óta elmaradhatatlan résztvevője a programindító látványos felvonulásnak. Vezetőjük szerint ez az évszak és a szabadságharc összekapcsolódik, hiszen annak idején a tavaszi hadjárat világraszóló győzelmet hozott a magyar nemzetnek s a fiatal honvédseregnek.

 

A „tavaszi honvédfelvonulás” résztvevői a diási strandtól a Nagymezőig meneteltek, hívogatva a helyieket és a vendégeket a programra
Fotó: Péter B. Árpád

– Egy igazi tavaszi hangulatú hagyományőrző fesztivál részesei vagyunk – mondta dr. Vass László hagyományőrző ezredes. – Ilyenkor kicsit oktatunk is, megmutatjuk a korabeli fegyvereket,

felszerelési tárgyakat. Ágyúszóval nyitjuk meg a rendezvényt, és később is tartunk bemutatókat, így talán kicsit közelebb hozzuk a fiatalokhoz, idősebbekhez a ’48-as szabadságharc eszméjét.

A Boombatucada tagjai egy katonai autón utazva fokozták a hangulatot a felvonuláson
Fotó: Péter B. Árpád

A hagyományőrző ezredes szerint akad gond az oktatási rendszerrel és a fiatalok érdeklődésével is, de a megidézett történelem még mindig vonzó sokak számára. Ezért a résztvevők akár kipróbálhatták a fegyvereket, vagy felhúzhatták a domboldalon az ágyút. Vagyis a história ezeken a programokon megelevenedik.

Dr. Vass László azt mondta: közösségüket a történelem szeretete, illetve a „nemes őrültség” tartja egyben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában