A mozgalom az erdei őshonos fafajtákra hívja fel a figyelmet

2023.03.21. 14:00

Vénic-szilfát ültettek a Csónakázó-tónál Nagykanizsán

A Zalaerdő Zrt.-nél immár évtizedes hagyomány, hogy kora tavasszal elültetnek egy egyedet az év fájának választott fafajtából. Kedden a Csónakázó-tónál található, őshonos fákból álló időspirál egy vénic-szillel gyarapodott. A faültetést megelőzően Varga Attila, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgató-helyettese idézte fel, hogy az Év fája mozgalom 1996-ban indult, s a Zalaerdő Zrt. közel tíz éve csatlakozott a kezdeményezéshez.

Pásztor András

A fát Balogh László polgármester (balról) és Varga Attila, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgató-helyettese ültette el

Fotó: Gergely Szilárd

Az Év fája mozgalom szeretné ráirányítani a figyelmet a különböző őshonos fafajtákra, az idén éppen a vénic-szilre – magyarázta Varga Attila, aki hozzátette: ez a fafajta kifejezetten kedveli a vizes élőhelyeket, így vélhetően a Csónakázó-tó és környéke ideális környezetet biztosít a fának. 

– Sajnos, a szilfák évtizedek óta pusztulnak, a klímaváltozás és az újonnan megjelent kártevők komoly károkat okoztak a hazai állományban.


Az ültetésen részt vett Balogh László polgármester is, aki köszönetet mondott a Zalaerdőnek, majd a fákról az élet szimbólumaként beszélt.
A kis szilfát Varga Attila és Balogh László közösen ültette el, míg a Piarista-iskola diákjai verseket szavaltak és énekeltek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában