A főegyházmegye érsekéért imádkoztak

2023.03.03. 16:00

Tizenkilenc éve szentelték püspökké Esztergomban dr. Udvardy Györgyöt

Püspökké szentelésének tizenkilencedik évfordulóján együtt imádkoztak a veszprémi érseki hivatal munkatársai dr. Udvardy Györgyért. A déli fohászt Takáts István általános helynök vezette.

Péter B. Árpád

Az érseki hivatal munkatársai Krisztus áldását kérték dr. Udvardy Györgyre

Forrás: Veszprémi érsekség

A Veszprémi Főegyházmegye első emberét II. János Pál pápa nevezte ki 2004 elején marazanae-i címzetes püspökké és esztergom-budapesti segédpüspökké, amely után Esztergomban szentelték fel 2004. február 21-én.

A II. Vatikáni Zsinat tanítása szerint „az egyházmegye Isten népének része, amely egy püspök és presbitériuma vezetésére bízatott, hogy pásztorához ragaszkodva és tőle az evangélium és az eucharisztia által a Szentlélekben összegyűjtve részegyházat alkosson, amelyben valóban jelen van és tevékeny Krisztus egy, szent, katolikus és apostoli egyháza” – emlékeztetett Takáts István.

Az általános érseki helynök idézte Antiókhiai Szent Ignácot is, aki így biztatta az efezusi egyházat az egyetértésre: „Istenhez méltó presbitériumotok úgy hangolódik a püspökhöz, mint húrok a kitharához. Így a köztetek lévő összhang és harmonikus szeretet által ének dicséri Krisztust. Mindegyikőtök csatlakozzék e kórushoz, hogy megvalósítva az egyetértés összhangját, az egységben elnyerjétek Isten hangnemét, és egy hangon énekeljetek Jézus Krisztus által az Atyának, hogy meghallgasson titeket, és jócselekedeteiteknek köszönhetően felismerje, hogy Fiának tagjai vagytok!”

Dr. Udvardy Györgyöt 2011. április 9-én nevezte ki pécsi püspökké XVI. Benedek pápa, majd 2019. július 12-én Ferenc pápa a Veszprémi Főegyházmegye érseki szolgálatával bízta meg. A Pécsi Egyházmegyét apostoli kormányzóként még másfél évig vezette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában