Petőfi 200

2023.03.15. 18:00

Petőfi Sándor tiszteletére avattak emléktáblát Külsősárdon (galéria)

Petőfi Sándornak, a forradalom költőjének tiszteletére avattak emléktáblát a településen a kultúrháznál szerdán, a nemzeti ünnepen.

Korosa Titanilla

b-j Vigh László, Gasparics Győző és Fitsar Károly, Kót testvételepülés polgármestere

Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

A rendezvényen Gasparics Győző polgármester mondott elmondta, hogy ily módon kívánnak emléket állítani a költő születésének 200. évfordulóján. 

- Petőfi Sándor magyar költő, forradalmár, nemzeti hős, a magyar költészet egyik legismertebb és legkiemelkedőbb alakja - fogalmazott. - Rövid élete alatt közel ezer verset írt magyarul, ebből mintegy nyolcszázötven maradt az utókorra, és az ismertebbeket sok más nyelvre lefordították. Petőfi Sándor többek között azzal emelkedik ki a magyar irodalom alakjai közül, hogy ő volt az első, aki a népies, páros rímű verselést irodalmi szintre emelte.

Az emléktábla kapcsán arról is szólt, hogy azt a Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásával készíttették el, a tervezői és kivitelezési munkát Molnár Attila kőfaragó koordinálta. 

- Önkormányzatunk célja újra utat találni magyar hőseinkhez, illetve a hazafiasság, hazaszeretet formálása és erősítése - folytatta. - Feladatunk a lakosságot az emberiesség, a demokrácia, a szabadság szellemében toleranciára, mások iránti figyelmességre, a nép, a haza, a közösségek szeretetére nevelni.

Részt vett az ünnepségen és leleplezte az emléktáblát Vigh László, a térség országgyűlési képviselője, miniszteri biztos is, aki úgy fogalmazott, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc alatt egy időben több lángelme is dolgozott az ország érdekében a felelős kormányban, mellettük pedig olyan személyek tűntek ki, mint Petőfi Sándor, aki fiatal kora és korai halála ellenére hatalmas értéket hagyott ránk, az utókorra.

Az ünnepségen Toplak Tamara szavalt verset, majd megkoszorúzták az emléktáblát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában