Staféta

2023.03.17. 15:00

Örökké a lábtoll-labda szerelmese marad Budavölgyi Kálmán

Folytatjuk a sportolók visszaemlékezéseit felelevenítő népszerű sorozatunkat. Múlt héten Korpics Krisztián a stafétát Budavölgyi Kálmánnak, a Zemplén SE lábtoll-labda csapata elnökének adta át, arra kérve, hogy elevenítse fel a számára legemlékezetesebb nagykanizsai sportpillanatot.

Benedek Bálint

A lábtoll-labda több mint kétezer éves sportág, aminek őshazája a Távol-Kelet, Kína és Vietnám.

- A világversenyek alkalmával háromszor is járhattunk az őshazában, Kínában, 2001-ben Wuxi, Guangzhou, 2017-ben Hong-Kong adott helyszínt a viadaloknak - fogalmazott Budavölgyi Kálmán. - A Zemplén SE 1988-ban, tehát idén épp 35 éve alakult, mint diáksport egyesület. Előbb lányom, Veronika csatlakozott a csapathoz, akit 2000-ben követtem, amikor is a korábbi edző elhagyta a klubot. Akkor még szülőként és önkéntes segítőként vettem át a stafétát, de mivel szerettem volna megfelelni az igényeknek, követelményeknek, folyamatosan képeztem magam. Előbb sportoktató, aztán projektmenedzsment, majd sportedző képesítést szereztem. Azt, hogy milyen szintre jutott a klub a vezetésemmel, igazolja a Zala Megyei Közgyűlés által adományozott ifjúsági nívódíj, valamint a személyes „Bonis-Bona” a Nemzet Tehetségeiért kitüntetés.

A családjukból mindenki sportolt: a legsikeresebb Veronika lánya volt, aki a magyar lábtoll-labdázás örökös bajnoka, hétszeres Európa-bajnok és többszörös világbajnoki bronzérmes. Volt olyan versenyévada, hogy gyermek korcsoportúként országos bajnoki címet szerzett gyermek, serdülő, ifjúsági és felnőtt kategóriában is. Bálint fia megyei bajnoki címekkel büszkélkedhetett, míg felesége, Magdi szenior bajnokságon ért el sikereket.

- Az elmúlt időszakban több generáció nőtt fel egyesületünkben, ahol mindig volt egy-egy sikeres gárda, amely átadta a tudást és tapasztalatot az újoncoknak - folytatta. - Évente legalább öt versenynek voltunk a házigazdái, egy országos rangsoroló kupának, egy országos diákolimpia döntőnek és két kategóriában a megyei diákolimpia döntőjének. A versenynaptárunkban közel 20 megmérettetés szerepelt évente. Az utolsó a járvány előtti évben, Párizsban a világbajnokságon, ahol egy bronzérmet és két további helyezést értek el játékosaink. A koronavírus 2020-ban és '21-ben is korlátozta a működésünket, nem tudtunk folyamatosan edzeni, közben az utánpótláskorú játékosainkat felszívta az iskolai sport. Mostanra csak a felnőtt férfi csapatunk aktív, ők Európa élvonalához tartoznak a mai napig.

Budavölgyi Kálmán, a Zemplén SE lábtoll-labda csapatának elnöke Forrás: ZH

Budavölgyi Kálmán majd minden sikerükre emlékszik, ám mind közül a legbüszkébb arra, amikor néhai szepetneki edzőtársát, Laskiné Spingár Évát irányította a szenior országos bajnokságon.

- Éva a hét elején még kemoterápiás kezelést kapott súlyos betegsége következményeként, de a hétvégén már a pályán volt - folytatta. - A döntőbe kerülésért ellenfele az újszászi favorit volt, akit még soha nem sikerült legyőznie. Végig a pálya végén biztattam és adtam neki az instrukciókat. Éltünk minden szabály adta lehetőséggel, hogy végig bírja a mérkőzést. Végül Éva győzött, ami bennem és bizonyára benne is örök emléket hagyott.

Budavölgyi Kálmán a stafétát az egykori kanizsai vívónak, Osvald Annának adta át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában