Az év első felében szeretnék átadni

2023.03.23. 16:07

Lassan elkészül a muravidéki diákszálló

Hosszas előkészítést, valamint a kivitelezési munkálatok tavaly őszi elindulását követően végre befejezéséhez közeledik annak a diák- és turistaszállónak a kialakítása, amire a magyar állam biztosított forrást a beruházó Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség számára.

Gyuricza Ferenc

A kivitelezők az utolsó simításokat végzik az épületen

Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A diák- és turistaszálló kialakítását elsősorban azért kezdeményezte már évekkel ezelőtt az MMÖNK akkori vezetősége, mert ezáltal kívánták lehetővé tenni a Muravidéken, de Lendvától távolabb élő magyar nemzetiségű fiatalok számára, hogy a Szlovéniában egyedüliként kéttannyelvű magyar és szlovén oktatást biztosító lendvai középiskolában folytassák tanulmányaikat. Ezzel párhuzamosan a muravidéki szervezetnél olyan célt is megfogalmaztak, hogy a beruházás által olcsó, hostel jellegű kereskedelmi szálláshelyeket hoznának létre, amiből szintén hiány mutatkozik Lendván. A diák- és turistaszállóhoz egy csárda jellegű éttermet képzeltek még el, ahol a muravidéki konyha, a magyaros jellegű ételek dominálnának.

A projekthez a Bethlen Gábor Alap, azaz közvetve a magyar állam támogatásával első körben 821 ezer euró támogatást kapott az MMÖNK, ennek az összegnek egy részéből vásárolták meg a hosszúfalusi Olimpia vendéglőt, aminek felújításával és átalakításával szerették volna megvalósítani terveiket. Ez a támogatás azonban – egyrészt az épületek állaga, másrészt az időközben elszabadult építőipari árak miatt kevésnek bizonyult, így az MMÖNK újabb támogatást kért s kapott is a magyar kormánytól. Ezáltal elhárult az akadály az építkezés előtt, így az épületek felújítását több hónapos késéssel ugyan, de tavaly ősszel végre elkezdhették. A beruházás két részletben valósul meg, először a diák- és turistaszálló készül el, amit még 2023 első felében szeretnének átadni, hogy azt a 2023/24-es tanévben kollégiumként már használni tudják a diákok. Erre az ütemre a teljes fedezet biztosított, a második szakasz, a vendéglő kialakítására azonban további forrás függvénye.

A beruházáshoz a magyar kormány eddig összesen 600 millió forintot, azaz az akkori árfolyamán számolva mintegy 1,640 millió eurót biztosított. Ebből az építési-felújítási munkálatokra 550 millió forintnak megfelelő eurót fordíthatott az MMÖNK, míg a fennmaradó részt üzemeltetési költségekre biztosította hazánk. Információink szerint az MMÖNK és a magyar kormány olyan megállapodást kötött, hogy az üzemeltetés költségeihez Magyarország a jövőben is rendszeresen hozzájárul. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában