Pályaorientációs nap

2023.03.28. 14:00

Fontos, hogy a diák képességeinek megfelelő középiskolát válasszunk

A 6-7. osztályos osztályfőnökök számára rendezett pályaorientációs napot kedden a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Nagykanizsai Szakképzési Centrum a Zsigmondy-technikumban.

Pásztor András

Laukó Emőke intézményvezető (balról), Bene Csaba kancellár és Bangó-Rodek Viktória, kamarai csoportvezető tájékoztatta az osztályfőnököket

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Bene Csaba, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum kancellárja elmondta: elsősorban a diákok, a szülők és az általános iskolai pedagógusok szemléletét szeretnék formálni, hiszen nem feltétlenül az a célravezető egy osztályban, ha minden diák gimnáziumban tanul tovább, sokkal inkább az, ha valamennyi gyerek a képességeinek és érdeklődési körének megfelelő intézményben folytatja tanulmányait.

– Sokkal rosszabb felismerni, hogy a gimnázium elvégzése gondot okoz a gyereknek, mint reálisan látni a képességeit és a készségeinek megfelelő szakirányt választani – fogalmazott Bene Csaba.

Bangó-Rodek Viktória, a megyei kamara szakképzési csoportvezetője a megváltozott szakképzési struktúráról beszélt. Mint mondta: már nem konkrét szakmákban kell gondolkodnia a diákoknak és szüleiknek, sokkal inkább ágazatokban. Ráadásul az ágazaton belül van választási lehetőség, az első két éves úgynevezett alapképzés után kell csak eldönteni, hogy kit, melyik szakma érdekel. A kamara ebben próbál segíteni a szervezett üzemlátogatások vagy akár a nyári kisinas táborok szervezésével.

Laukó Emőke, a Zsigmondy-technikum igazgatója  az intézmény széles oktatási palettáját mutatta be az általános iskolai osztályfőnököknek. Elmondta: vannak népszerű ágazatok, mint a rendészet, az informatika, a gépészet. Ezeknél a szakirányoknál évről-évre emelkedik a színvonal is, az üres helyek hamar telítődnek.

Tulman Géza, a Hevesi-iskola 7-es osztályfőnöke hasznosnak tartotta a tájékoztatót. Tapasztalatai szerint a szülők egy része tájékozatlan a továbbtanulási lehetőségek tekintetében, ráadásul előfordulnak olyan helyzetek is, mikor a szülő nem látja reálisan gyermeke képességeit. Ilyenkor van szükség az osztályfőnök útmutatására, adott esetben a szülők meggyőzésére. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában