Hímes tojások a vitrinekben

2023.03.28. 15:00

Dömötör Andrea népi iparművész kiállítása Andráshidán

Mozsár Eszter

Léder Anita közművelődési szakember, Dömötör Andrea és Devecz Zsuzsa a megnyitón

Forrás: ZH

Dömötör Andrea tojásfestő népi iparművész alkotásaiból nyílt kiállítás hétfőn az Andráshidai Művelődési Házban. A tárlatot Devecz Erzsébet Zsuzsa, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

Forrás: ZH

A Göcseji Múzeum gyűjteménykezelője szabadidejében készíti gyönyörű alkotásait. 2003-ban, a múzeum kiállításán látta meg az esztergomi Bércziné Szendrő Csilla hímes tojásait, akkor gondolta úgy, hogy az egykori gimnáziumi próbálkozások után újra nekifut a kézművességnek. Azóta szenvedélye lett a tojásírás. Szereti újragondolni a hagyományokat, munkáit leginkább a letisztult formák, a természetes anyagok használata jellemzi. Kedveli az egyszerű népi motívumokat, a tojás természetes színét. Így születnek a csillagok, virágok, egyszerű stilizált formák vagy éppen a muravidéki minták.

Forrás: ZH

A Zalához közeli tájegység motívumkincsét emelte ki Devecz Zsuzsa egyesületi elnök is, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a zalaegerszegi tojásfestő népi iparművész egy olyan egyesületnek tagja, amely logójában viseli a muravidéki tojásmintát. Az abban látható fő szár és az oldalágak éppen azt szimbolizálják, ahogy a tagok a szakmai fejlődésük során a társaság jó hírnevét tovább viszik.

Forrás: ZH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában