24 gyermeket fogadhatnak

2023.03.01. 11:01

Bölcsődét építettek Iharosberényben (galéria)

Zöldmezős beruházásként közel 357 millió forintos pályázati forrásból az óvoda tőszomszédságában épült meg a Csiga-biga bölcsőde modern, több mint 600 négyzetméteres épülete a zalai megyehatárhoz közeli somogyi településen.

Benedek Bálint

Iharosberény egy új intézménnyel gazdagodott. Zsirmon Endre polgármester reméli, hogy áprilistól megnyithat a bölcsőde

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Zsirmon Endre, a település polgármestere büszkén mesélt az elkészült impozáns létesítményről. Elmondta: a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban nyert közel 357 millió forint nagyobbik hányada az építési költség volt, míg a megmaradt pénzt eszközbeszerzésre fordították.

– A körülbelül 600 négyzetméteres Csiga-biga bölcsődében három csoportszoba kapott helyet, mellette egy tornaszobát is kialakítottak, az intézmény 24 főt fogadhat – fogalmazott. – Emellett sószobát, egyéb tárolóhelyiségeket létesítettek, amik a mai kor követelményeinek maximálisan megfelelnek, így a fűtést is korszerű, hőszivattyús rendszer működteti. Nemcsak a berendezések újak, hanem a játékok is, melyekben a 3 évnél fiatalabb gyerekek örömüket lelhetik.

Az új intézmény küldetése, hogy elősegítse a gyerekek szocializációját, hiszen a bölcsőde falai között tanulnak meg járni, beszélni és viselkedni. Ha ebben a család mellett szakképzett nevelők segítik őket, akkor óvodásként és később iskolásként is jobban helytállhatnak. Ráadásul a bölcsődével együtt most komplex intézményegység jött létre a település központjában.

– Úgy tapasztaljuk a közmunkásainkat is látva, hogy egyre több szülő találja meg a helyét a nyílt munkaerőpiacon – folytatta a polgármester. – A bölcsődei ellátás nekik is kedvezhet, hiszen azok az édesanyák, akik szeretnének előbb visszamenni a munka világába, most megtehetik. Jelszavunk a nyitottság, vagyis a helyi gyerekek mellett a mikrotérségből, tehát a szomszédos településekről, Iharosból és Pogányszentpéterről is várjuk a jelentkezőket. S ha marad férőhelyünk, természetesen a távolabbi falvakból is fogadunk gyerekeket. A projektet felügyelő szakemberek szerint a Csiga-biga bölcsőde felszereltségét és 21. századi megoldásait tekintve az új vármegyei intézmények legjobbjai között van.

Az intézmény ünnepélyes átadóját várhatóan a hónap végén tartják. S egyelőre ugyan nem teljes kihasználtsággal, de április első napjaiban megnyílhat a bölcsőde.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában