Városi ünnep

2023.03.15. 17:30

A 175 évvel ezelőtt kitört forradalomra és szabadságharcra ünnepi műsorral emlékeztek Zalaegerszegen (videó, galéria)

A hagyományokhoz híven március 15-én, délelőtt 10 órakor a Deák téren kezdődött a városi ünnepi program Deák Ferenc szobránál.

Arany Horváth Zsuzsa

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Először a Petőfi Sándor naplójából idézett részlet segített a térre gyűlt városiaknak abban, hogy visszaemlékezzenek a magyar szabadság kivívását célul tűző forradalmi eseményekre. D. Varga Ádám színművész szavalta el Molnár József Bálint Ifjú hévvel című költeményét, majd Mihály Luca énekelte a Csík zenekar Hazám, hazám… című dalát, a Zalai Táncegyüttes adott elő egy néptáncblokkot. Az egybegyűltek ezután hallgathatták meg Vigh László országgyűlési képviselő beszédét, amelyet Deák Ferencnek, a népképviselői tévedhetetlenség hibájának elkerüléséről és a tiszta szándékok jelentőségről szóló szövegével kezdett. A szónok a magyarság számára azóta is zsinórmértékéül szolgáló, 1848-ban megalkotott 12. pont zárószavait idézte: béke, szabadság, egyetértés. Mint mondta, napjainkban is küzdelmet kell folytatni Európában és a világban is a békéért. Utalt az alkotmányra, mely nem 12 éve íródott, hanem sok évtizeden át szavanként őrizte a keresztény konzervatív, jobboldali magyarság. A szabadság fogalma kapcsán kérdéseket fogalmazott meg: szabad-e a tanár a katedrán, szabadon őrizhetjük-e egészségünket, szabad-e a nőnek akkor és ott szülni gyermekeiket, ahogy szeretné. Az alkotmányban olvashatók a válaszok, mondta Vigh László, aki az ünnepség előtti templomi programon elhangzottakról is szólt, kiemelve, a hit és a magyarság egymáshoz kötődik. 1848 azt tanítja, hogy ma is mindenért meg kell küzdenünk, mert Európában ma is Metternichek, Windischgrätzek, Haynauk vannak. Meg kell védeni a kultúrát, a nyelvet, politikai szabadságunkat.

A szónoklat után koszorúkat helyezett el Deák Ferenc szobrának talapzatán Zalaegerszeg polgármestere, Balaicz Zoltán és a testület vezetése, dr. Sifter Rózsa főispán, Vigh László, valamint a város oktatási, politikai, társadalmi szervezetei.

Az ünneplők ezután a Városi Fúvószenekar és a Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület tagjainak felvezetésével a Kossuth utcán végighaladva sétált át Csány László 48-as kormánybiztos 1931-ben emelt szobrához, közben a Széchenyi domborműnél és a Kossuth szobornál is koszorúzott Balaicz Zoltán.

A Csány-téren Kovács Martin színművész szavalta el a Föltámadott a tenger című Petőfi-verset, ifj. Horváth Károly és tanítványai népdalokat adtak elő. Az ünnepség dr. Vadvári Tibor, Zalaegerszeg alpolgármestere beszédével folytatódott. Hangsúlyozta, a magyar nemzet szabadsága e naptól kezdődik. A 48-as elvek célkitűzéssé váltak, alapját képezve a 12 pontnak. A történelmi léptékű szabadságharc nemcsak Pesten, de vidéken is erős nemzeti érzéseket kelt 175 évvel a történtek után is, azért, mert az emberi szabadságvágy örök és egyetemes. Ne féljünk szembeszállni az elnyomással, ne kelljen félni a véleményünk kimondásáról, erre ad példát 1848. március 15., mondta Vadvári Tibor, aki hálát fogalmazott meg a sorsnak azért, hogy ma békében élhetünk városainkban, otthonainkban, s Petőfi, Kossuth, Batthyány és társai kései honfitársai lehetünk. Akik nem külföldön bontakoztatták ki tehetségüket, hanem a nemzet érdekét a sajátjuk elé helyezték.

A beszéd után Hertelendy Attila színművész énekelte el a Nemzeti dal megzenésített változatát. A ceremónia koszorúzással ért véget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában