Születésnapi köszöntés

2023.02.22. 13:06

Nagykanizsa büszke lehet Ludvig Zoltán életpályájára

A Nagykanizsai Városvédő Egyesület kedden az egyik belvárosi cukrászdában 70. születésnapja alkalmából köszöntötte Ludvig Zoltán festőművészt. Az ünnepeltről Stamler Lajos, a Képző- és Iparművészek Egyesületének elnöke mondott laudációt.

Benedek Bálint

A köszöntésen, balról: Stamler Lajos, Ludvig Zoltán és Cserti Tibor

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A megjelenteket Cserti Tibor, a városvédők elnöke köszöntötte, majd Stamler Lajos beszélt Ludvig Zoltánnal negyven éve tartó barátságáról, de szólt a művész életművéről, s felidézte pályájának kezdeti szakaszát. Elmondta: mindent, amit a grafikáról tudni kell, mesterétől, Erdős Jánostól tanulta meg Pécsen. Zoltán reklámgrafikusként is sikereket ért el, óriás- és moziplakátjait felismerték városszerte. Aztán az 1970-es években rátalált arra a speciális technikára, ami a festészetében később meghatározóvá vált.

– Ludvig életműve megbecsülésre tart számot, melyre a város értékként tekinthet – folytatta. – Kiemelendő még a művészetszervező tevékenysége, hiszen Kisrécse-Kendlimajorban olyan kortárs művésztábort hozott létre, mely, túlzás nélkül állítható, felkerült a művészek világtérképére. Ráadásul Zoltán szerénységével, közvetlenségével és rátermettségével állandóan fejleszti, amihez sok erőt ad neki felesége, Klára és fia, a szintén tehetséges művész Dániel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában