Az állam emberi arca

2023.02.17. 14:30

Kormánytisztviselők vettek át kormányablak-ügyintézői oklevelet Zalaegerszegen

Már szinte teljes a kormányablak-hálózat az országban, mondta pénteken dr. Domokos Péter politikai tanácsadó, a Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkárság ügyfélbarát fejlesztésekért felelős munkatársa Zalaegerszegen, a megyeházán, egy kormánytisztviselői képzést lezáró rendezvényen.

Szabó Judit

A képen középen dr. Sifter Rózsa és dr. Domokos Péter, valamint a képzést sikeresen elvégzett zalai kormánytisztviselők, járási hivatalvezetőik és ügyfélszolgálati mentoraik

Forrás: Kormányhivatal

A megyeházán bizonyítványt adtak át kormányablak-ügyintézői képzés hetedik ütemében sikeres vizsgát tett kormánytisztviselőknek, akiket dr. Sifter Rózsa vármegyei főispán köszöntött. Kiemelte: a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a kormányhivatal együttműködésében, a Miniszterelnökség irányításával zajlott a több hónapos képzés, melynek a végén kormányablak-ügyintézői képzettséget szereztek a résztvevők.

Dr. Sifter Rózsa köszöntőjében elmondta: az állandóan változó jogszabályi környezet miatt a közigazgatás hatékonyságának fenntartásához nélkülözhetetlen a munkatársak folyamatos képzése. Hozzátette: szakképzett, nagy felelősségtudattal rendelkező szakemberekre van szükség, akik képesek nyomon követni az élet minden területén bekövetkezett változásokat, akik gyorsabban és eredményesebben tudnak alkalmazkodni a változásokhoz, azaz a kor kihívásainak megfelelő, versenyképes ismeretekkel rendelkeznek. 

A Köfop pályázati támogatásával zajlott oktatás zárórendezvényén dr. Domokos Péter kiemelte: hatékony közigazgatás nélkül nincs szolgáltató állam, nincs versenyképes gazdaság, nincs fejlődés. Ezért is épült át alapjaiban a kormányhivatali rendszer az elmúlt tíz évben, s a kormányablak-hálózat ma már szinte teljes – Zalában például éppen egy éve adták át a zalalövőit. Míg 2011-ben az országban még csak 29 ablakban lehetett 29 ügykört intézni, ma már 314 kormányablak áll rendelkezésre 2500-féle ügy lebonyolítására. Tizenöt kilométeren belül mindenki talál kormányablakot, s mobil szolgáltatást is bevezettek, 25 kormányablakbusz járja az országot. A szolgáltató állam továbbépítése folyamatos, és azon igyekeznek, hogy minél több ügyet otthonról lehessen intézni, hangsúlyozta Domokos Péter.

Ezzel együtt az emberek folyamatosan érkeznek a kormányablakokba, tette hozzá. Tavaly Magyarországon 14 millió 349 ezer 636  ügyféltalálkozást regisztráltak, 3 millióval többet, mint 2021-ben, és 4 millióval többet, mint 2020-ban, amikor a járvány miatt gyakorlatilag leállt az ország, de az ablakokban tovább folyt a munka a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, emelte ki a rendezvény vendége. A 258.154 fős Zalában tavaly 368.707 ügyfelet fogadtak a kormányablakok. Dr. Domokos Péter megköszönte, hogy a munkatársak „az állam emberi  arcát mutatva” intézik az ügyeket. A képzés során  országosan 514 fő szerzett kormányablak-ügyintéző képesítést, Zalában tizenegyen tettek sikeres záróvizsgát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában