Sajtótájékoztató

2023.02.20. 13:00

Harmincadik alkalommal rendezik meg a tavaszi művészeti fesztivált Nagykanizsán

A tavaszi művészeti fesztivál programjainak sora éppen egy hónap múlva, március 20-án (hétfő) indul és egészen április 4-ig (kedd) tart - hangozott el hétfőn a HSMK-ban tartott sajtótájékoztatón.

Benedek Bálint

A sajtótájékoztató résztvevői, balról: Illés Ida, a HSMK művelődésszervezője, Kovácsné Mikola Mária, Berta Krisztián és Balogh László

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A szervező, Kanizsai Kulturális Központ igazgatója, Kovácsné Mikola Mária elmondta: sok színes kulturális eseménnyel köszönt rájuk a tavasz. Az esemény megtartását az önkormányzat mellett a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége és a Nemzeti Kulturális Alap is támogatja. A programok jó részét a HSMK-ban Tartják, viszont örömet jelent, hogy a fesztivál a Medgyaszay Házban zárul. Nyitó eseményként Tavaszi zsongás címmel a városi vegyeskar ad hangversenyt március 20-án (hétfő) 18 órakor a HSMK-ban. De gazdagítja még a repertoárt: jazzkoncert, bábszínházi előadás, színház, zalai képzőművészek kiállítása, sőt két koncert is. Ezt követően pedig a HSMK-ban elkezdődik a jegyárusítás.

Balogh László polgármester egy kutatás szomorú konklúziójával kezdte beszédét. Elmondta: ma Magyarország 51 százaléka nem olvas könyvet, sem újságot. Mindössze 11 százalék üt fel hetente egyszer könyvet, vagy valamilyen sajtóterméket.

– Ettől függetlenül a város közösségének szüksége van az igényes, minőségi kultúrára, melyet a tavaszi művészeti fesztivál programjai elhoznak – folytatta a városvezető. – Jó érzéssel tölt el, hogy 1993-ban, vagyis az idén 30. éve indulhatott útjára a nagykanizsai eseménysor, mely ebben az évben valóban kerek képet ad a kultúráról, jazzmuzsikával, környékbeli képzőművészek közös tárlatával és igényes koncertekkel.

Berta Krisztián önkormányzati képviselő szerint köszönet illet minden művelődésszervezéssel foglalkozót, hogy ilyen nívós kínálatot állítottak össze. Úgy vélte, minden korosztály összes igényét kielégítheti a sorozat, s arra biztatja az embereket, látogassák nagy számban a programokat. Az intézmény szlogenje, miszerint a "Kultúra, a közös nyelvünk!" mindig, a nehézségek idején is kapaszkodót ad az embereknek, amelybe érdemes belekapaszkodni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában