Régóta tervezték a beruházást

2023.02.13. 20:00

Felavatták a zalaegerszegi zsidó temető Hoffhalter utcai kerítését

A sírkert biztonságát, a rendezett környezetet és a halottak nyugalmát biztosítja a hétfőn délután átadott 59 méternyi téglakerítés, amely a város zsidó temetőjét határoló Hoffhalter utcában áll.

Arany Horváth Zsuzsa

Dr. Temesváry Tibor, Rosenfeld Dániel Imre, Bajzik Csaba, Virágh Judit, Heisler András, dr. Kunos Péter és Bali Zoltán a kerítésen elhelyezett tábla mellett Fotó: Pezzetta Umberto

A régóta tervezett beruházást a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) 2022 októberében kiírt pályázata tette lehetővé. Így 2022 december végén készült el a leromlott drótháló és az elvadult zöldkörnyezet, az akác- és borostyánbozót kiváltásával a másik három oldalhoz illeszkedő téglakerítés, amihez 10,5 millió forintot nyert a MAZSIHISZ pályázatán a zalaegerszegi zsidó hitközség, amelynek tagjai további 300 ezer forinttal járultak hozzá az összeghez. A temetőben 830 sír található, ezekben a városban először 1727-ben telepedő zsidó városlakók és utódaik pihennek, de itt emlékeznek évről évre azokra a zalaegerszegiekre is, akiket a holokauszt során pusztítottak el otthonuktól távoli táborokban. A területet 1808-ban 4 zsidó család vásárolta meg a sírkert céljára, mondta az avatáson tartott beszédében Virágh Judit, a hitközség elnöke. A MAZSIHISZ elnöke, Heisler András az egykoron virágzó zalaegerszegi polgári élethez, a város fejlődéséhez hozzájáruló zsidó városlakókra emlékezett, köztük azokra is, akik nem nyugodhatnak ebben a temetőben. A temető a folyamatosság és az egyenlőség színhelye, hiszen a hagyományos zsidó rituálé szerint fehér lepedőben, gyalulatlan fakoporsóban temetnek el mindenkit, a halálban mindenki egyforma. Az elnök elmondta, gondozást végző hozzátartozók híján 1600 gazdátlan zsidótemető van Magyarországon, a rendben tartásukat szolgálja a kormány temetőmentő programja, ez évente 40-50 temető felújítását teszi lehetővé. 

 

 A városi önkormányzat és a zsidó hitközség szoros kapcsolatára épülő együttműködésről szólt a ceremónián Bali Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere. Köszönetét fejezte ki a rendezett környezetet eredményező beruházásért, majd jelezte, a következő fejlesztés a kerítés előtti terület közös rendezése lesz. A város 2023-as költségvetésében pedig szerepel az egykori zsinagóga előtti tér felújítása, amelyet a hitközség tagjaival egyetértésben terveznek. 

A kerítésen elhelyezett táblát dr. Temesváry Tibor, a zalaegerszegi zsidó hitközség elnökhelyettese és dr. Kunos Péter, a MAZSIHISZ ügyvezető igazgatója leplezte le, Rosenfeld Dániel Imre kántor a XVI. zsoltárt énekelte, záróaktusként pedig megszólaltatta a sófárt, amelynek hangja az elhunytak békés nyugalmát hivatott kifejezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában