Ma is kulcsfigurák

2023.02.17. 18:30

Az ápolókat ünnepelték a zalaegerszegi kórházban

A Zala Megyei Szent Rafael Kórház alapításának ideje, 1848., egybeesik azzal, amikor hazánkban elkezdődött az egészségügyben az addig megszokottaknál korszerűbb módszerek alkalmazása.

Arany Gábor

Passné Horváth Piroska, dr. Gasztonyi Beáta, Kovács Ildikó, Kerkai Edit, Dancs Jenő, Tálosi Ferencné, Millei Rózsa, Boros Károlyné

Fotó: Arany Gábor / Zalai Hírlap

Egyebek mellett erről is szó esett pénteken a magyar ápolók napja alkalmából az intézményben rendezett ünnepségen. Az eltelt 175 évben a tudás gazdagodott, ám a lélek igénye változatlan, az ápoló ma is kulcsfigura, akitől támogatást, segítséget vár a rászoruló. Ezt dr. Gasztonyi Beáta főigazgató fogalmazta meg köszöntőjében. Napjaink ápolóinak képzettsége messze túlmutat az elődöknél, és az ápoló most is kulcsszereplő, hiszen a legszorosabb kapcsolatba kerül a betegekkel, hangsúlyozta a főigazgató.
Az 1848-49-es szabadságharc idején az első katonakórházakat megszervező Kossuth Zsuzsanna, a tábori kórházak főápolónőjének életéről Dancs Jenő ápolási igazgató szólt. Mint felidézte, Kossuth Zsuzsanna országszerte 72 új tábori kórház elindításához járult hozzá. Nemcsak afféle korabeli menedzserként, hiszen maga is ápolta a betegeket, tekintet nélkül nemzetiségükre. Életünkben és cselekedeteinkben őrizzük meg Kossuth Zsuzsanna örökségét, és hivatásunk gyakorlásakor mindvégig maradjunk hűek ahhoz, mondta végezetül.

A Zala Megyei Szent Rafael Kórház által alapított Kossuth Zsuzsanna Emléklapot három dolgozójuk vehette át: Kerkai Edit, a gyermekosztály PIC részlegének ápolója, Passné Horváth Piroska, a kardiológiai osztály asszisztense és Tálosi Ferencné gyógyszerellátási szakasszisztens. A Magyar Ápolási Egyesület Díszoklevelét a szervezeti zalai vezetője, Boros Károlyné nyújtotta át Millei Rózsának, a szívsebészet diplomás ápolójának. Kovács Ildikó, a II. Belgyógyászat vezető ápolója a Magyar Ápolási Egyesület országos vezetőségének felterjesztése alapján minap Budapesten Elismerő Díszoklevelet vehetett át, amihez a pénteki ünnepségen a kórház vezetése külön gratulált.

Hagyományteremtő szándékkal a Magyar Ápolási Egyesület 2011. február 19-én ünnepelte először Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulóját, mint a magyar ápolók napját, amit az Országgyűlés 2014-ben nyilvánított e hivatás ünnepévé. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában