A civilek napja van

2023.02.01. 19:30

A zalai civil szervezetek működését koordinálja a Zala Vármegyei Civil Központ

A civilek napján, szerdán számolt be a sajtónak a közeli napokban, hetekben megvalósuló zalai civil szervezésű programokról a Zala Vármegyei Civil Központ. Horváth Rita irodavezető, a Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület vezetője mellett az együttműködő társszervezetek képviselői is bepillantást engedtek saját ezévi tevékenységükbe.

Arany Horváth Zsuzsa

Matyasovszky Margit, Dr. Dancza Tímea, Győrffy Anikó, Horváth Rita, Vidovicsné Bene Erzsébet és Dr. Kocsis Gyula

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Február elseje 1998 óta a civilek napja, mely arra hivatott, hogy felhívja a figyelmet a javarészt önkéntesen létrejövő szervezetekre, hiszen számos közhasznú, az önkormányzatokat, intézményeket segítő feladatot végeznek. A sajtótájékoztatón elhangzott, a zalai közhasznú egyesület 2025 végéig nyerte el a civil közösségi szolgáltató központ címet, tehát addig biztosan számíthatnak az ernyőszervezetre a vármegyebeli partnerek. Horváth Rita az eredmények közt említette a zalai sikeres NEA-pályázatokat, Az év zalai adományozója díjat, a várható programok közt sorolta fel a keszthelyi civil kerekasztalt, a civil börzét, a középiskolákban tervezett bemutatkozásokat (elsőként a csütörtökön a zalaegerszegi Csány Technikumban), a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) zalai egységével közös szakmai napot. Ez utóbbi részleteiről Matyasovszky Margit, a NMI zalai igazgatója szólt. Az intézet vállalta, hogy segíti a március elsejéig kötelező adatszolgáltatás elvégzésében a kultúra és közművelődés terén jelen lévő 105 zalai civil szervezetet, ez lesz a közös szakmai nap napirendje. A civil központ nyolcadik éve koordinál szervezett véradást. Dr. Dancza Tímea, a zalaegerszegi területi vérellátó főorvosa adott tájékoztatást a közös munkáról, jelezve, tavaly már 144 véradó érkezett a civil központ jóvoltából és 12 új véradó is csatlakozott. Legközelebb február 20-23. között bonyolítják a civil központtal közös kampányt. 

Dr. Kocsis Gyula, a 48 zalai nyugdíjas klubot tömörítő szövetség vezetője az idei terveikről számolt be: a Petőfi-év kapcsán szavalóversenyt rendeznek, kerékpár- és természetjáró túrákra várják az idősebbeket, és a korosztály alkotói tárlatát is megrendezik. Vidovicsné Bene Erzsébet a Zalaegerszegi Szív- és Érbeteg Egyesület tevékenységéről szólt, kiemelve a Tekerj a szívedért! elnevezésű, szeptember 23-án Zalaegerszeg és Zalaszentgyörgy közötti távon zajló közös biciklizést. Győrffy Anikó, a civil  központ nagykanizsai járási koordinátora kanizsai közösségi programokról, köztük a fánkfesztiválról hozott hírt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában