Európai uniós támogatással

2023.02.08. 12:00

A jövő héten indulnak a csatornázási munkálatok Várföldén

A jövő héten várhatóan megkezdődnek annak az európai uniós támogatással megvalósuló térségi csatornázási beruházásnak a munkálatai, amely hat további dél-zalai község mellett Várföldét is érinti. Kedd este ennek kapcsán tartottak lakossági fórumot a településen.

Gyuricza Ferenc

A projektről, valamint a munkálatokról Tóth Árpád polgármester mellett a kivitelező Szabadics Zrt. munkatársai adtak tájékoztatást a megjelent lakosoknak. Eszerint a 6,3 milliárd forintos összköltségvetésű fejlesztés Pusztamagyaród, Szentliszló, Bucsuta, Oltárc, Bánokszentgyörgy, Borsfa és Várfölde szennyvízkezelését oldja meg. Csatornarendszer ezen a hét településen épül ki, a tisztítót pedig Bánokszentgyörgy és Oltárc között alakítják ki.  

Tóth Árpád lapunknak elmondta: az említett hét település közül Várfölde a legkisebb lélekszámú, a rá eső költség lakosságarányosan mintegy 400 millió forintot tesz ki. A beruházás száz százalékos uniós támogatást élvez, tehát a hálózat kialakításához sem az önkormányzatoknak, sem a lakosságnak nem kell hozzájárulnia, a rácsatlakozás költségeit azonban az érintetteknek kell fizetniük. A fejlesztés révén Várföldén valamennyi belterületi ingatlan számára elérhetővé válik a rácsatlakozás lehetősége.  

Várföldén a helyi adottságok miatt gerincvezeték csak az útburkolat megbontásával fektethető le, ez némi kellemetlenséget okoz majd az építési munkálatok során, ám a kivitelező úgy tervezi, hogy csak napközben akadályozzák a forgalmat, azaz a reggeli és esti órákban valamennyi utca járható lesz. Ha ezt mégsem tudják biztosítani, előzőleg minden esetben értesítik az érintett ingatlantulajdonosokat. A teljes projekt tervezett befejezési ideje 2024 szeptembere, ám Várföldén a kivitelező várhatóan ez év nyarán már végez az építési munkálatokkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában