Influenza

2023.01.19. 11:31

Zalában is nőtt a betegek száma

Az idei év 2. hetében Zala vármegyében is nőtt az akut légúti fertőzéssel orvoshoz fordulók száma az előző héthez viszonyítva, de az országos átlagot nem éri el, tette közzé csütörtökön a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Szabó Judit

Forrás: Illusztráció / Pixabay

Mint írták: január 9-15. között az országban 170 600 fő fordult orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 23 200 főnél influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak. Az influenzaszerű megbetegedések gyakorisága ezen a héten az 3-5 évesek és az 1-2 évesek között volt a legmagasabb, ezt követte a 25-34 évesek érintettsége. A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Komárom-Esztergom (442) és Békés (421) vármegyében volt a legmagasabb, Bács-Kiskun (85) és Fejér (98) vármegyében a legalacsonyabb. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket tizenegy vármegye területen diagnosztizáltak, Zalában nem.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a második naptári héten egy jelentés érkezett. A megbetegedések egy Komárom-Esztergom vármegyei óvodában jelentkeztek.

A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórházból kapott adatok alapján a második hetében 219 fő került kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 32 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban. A kórházba felvettek közül 61 betegnél az RSV, 52 betegnél a SARS-CoV-2 és 9 betegnél az influenza A víruskóroki szerepét igazolták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában