A jó termésre kértek áldást

2023.01.25. 15:30

Vince-napot tartottak Reziben is

A Rezi Szőlész-Borász Egyesület az elmúlt hétvégén tartotta a hagyományos Vince-napi pincejárását és szőlővessző szentelést. A szeles, hózáporos és fagyos idő ellenére sokan vettek részt a programon, melynek keretében öt pincének a mindennapjaiba és finom boraiba kóstolhattak az érdeklődők.

ZH

Sokan megkóstolták a Kiss László esperes által megáldott újbort

Fotó: Jóna István

Ha csordul Vince, tele lesz a pince - tartja a mondás. A régmúltra visszatekintő rendezvényen az időjárás fagyos volt, de a hangulat koránt sem. A rutinos pincejárók és a meghívott, lukácsházi és a Békéscsaba mellől, Tarhosról ékező vendégek bőséges ellátásban részesültek, már az első pincénél, Kozma-tetőn, ahol Cserép Csaba házigazda fogadta a látogatókat.

A borkóstolás mellé Komoróczi Lajos mondott népi rigmusokat
Fotós: Jóna István

- Sült kolbászt, házi hurkát, fasírozottat, krumplis pogácsát és köményes kiflit készítettünk vendégváróként. Két évjáratú zenit és kékfrankos borokat kínáltunk az ételek mellé. Úgy látjuk, az emberek szívesen jönnek, érdekli őket a hagyomány és ez nekünk elég - mondta Cserép Csaba.

Szabó Norbert és Cserép Csaba a pincejáráson
Fotós: Jóna István

A rendezvény a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesületének és a Da Bibere Zalai Borlovagrend tagjainak zászlós bevonulásával kezdődött, majd Komoróczi Lajos népi rigmusokba szedett köszöntőjével folytatódott. A jó termésre és a szőlővesszőkre az áldást idén is Kiss László esperes adta.

A programot a Rezi Szőlész-Borász Egyesület szervezte az önkormányzat támogatásával. A népes csapatot Bellér Ferenc, az egyesület elnöke is vendégül látta a pincéjében.

Bellér Ferenc és Komoróczi Lajos, mellettük a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesületének és a Da Bibere Zalai Borlovagrendnek a tagjai
Fotós: Jóna István

- Öt pincéhez látogattunk el, ahol a gazdák finom ételekkel és borokkal kínáltak bennünket. Több mint 20 fajta bort kóstolhattak meg az érdeklődők, egy kicsit megismerve a rezi borászok munkáját. Nálam olaszrizling, rajnai rizling, cserszegi fűszeres, kékfrankos rozé és kékfrankos vörösbort szolgáltunk fel.

A pincelátogatást közös beszélgetés és vacsora zárta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában