Több előnnyel jár

2023.01.04. 13:00

Újrahasznosítják a használt sütőolajat Csörnyeföldén

Számos más településhez hasonlóan a dél-zalai község is csatlakozott a Cseppetsem! nevű ingyenes szelektív sütőolajgyűjtő programhoz. A helyi lakosok a faluház udvarára kirakott gyűjtőedénybe helyezhetik el a használt sütőolajat vagy sütőzsiradékot.

Gyuricza Ferenc

Hóbor-Sztrahia Krisztina a faluház udvarán található gyűjtőedénynél

Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Minderről Hóbor-Sztrahia Krisztina polgármester tájékoztatta lapunkat. Elmondta: a program több előnnyel is jár, ezek közül a legfontosabb talán az, hogy a lakosság által leadott olajat és zsiradékot újrahasznosítják, biodízel alapanyag keletkezik belőle, ezért az sem a település csatornahálózatát, sem a szennyvíztisztítókat nem terheli, de a környezetbe sem kerül ki, így az élővizet sem szennyezi. A környezetvédelem mellett az sem elhanyagolható szempont, hogy a gyűjtőcég literenként 25 forintot fizet a leadott sütőolajért és -zsiradékért, amit karitatív célra fordíthatnak. Az önkormányzattal kötött megállapodás értelmében ezt az összeget a nagykanizsai "Élettér" Állat- és Természetvédő Egyesület kapja meg támogatásként. 

Hóbor-Sztrahia Krisztina azt is elmondta: a gyűjtőedényt már kihelyezték, ezért arra kéri a helyi lakosokat, hogy lehetőség szerint éljenek a lehetőséggel. Az edénybe használt sütőolaj, sütőzsiradék, kókusz- és pálmaolaj, valamint vaj és margarin helyezhető bele, de csak zárt csomagolásban – például műanyag palackban – hiszen ez alapfeltétele az újrahasznosításnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában