Alábbhagyott a lelkesedés

2023.01.09. 11:30

Tízéves a kutyachip, ami még mindig kötelező

Magyarországon 2013 óta kötelező a 4 hónaposnál idősebb kutyák megjelölése kutyachippel. Az "Élettér" Állat- és Természetvédő Egyesület telepvezetője, Skanecz Tamás szerint azóta a gazdák lelkesedése alábbhagyott, sok négylábúba már nem kerül azonosító, pedig a szabályok nem változtak.

Benedek Bálint

Tíz éve ellenőrzik a kutyák bőre alá helyezett, az azonosításukra alkalmas chipeket, mégis sok kutyából még mindig hiányzik. Erről beszélt dr. Horváth László kiskanizsai állatorvos

Fotó: Szakony Attila

Az állatvédő szervezetnél azt tapasztalják, hogy a tíz évvel ezelőtt chippel ellátott állomány jó része kiöregedett, sok eb elpusztult. A tapasztalatok alapján biztonsággal kijelenthető: a menhelyre kerülő kóbor kutyák nagyjából 80 százalékában nincsen az egyedi azonosító számmal és vonalkóddal ellátott rizsszem nagyságú szerkezet. Pedig használata továbbra is kötelező, ennek ellenére, ahogy látják, bizonyos rétegek ennek nem tesznek eleget, noha segítségével könnyen azonosítható az állat és ezáltal a gazda kiléte.

A chip teljesen fájdalommentesen kerül az állat bőre alá
Fotós: Szakony Attila

- A kollégáimmal csak találgatjuk a lehetséges okokat, lehet esetleg anyagi vonzata, bár a chipet csak egyszer kell behelyezni, az azon szereplő adatokat kívülről lehet módosítani - folytatta. - Az állatvédelmi bírság kiszabásáról szóló kormányrendelet bünteti a mulasztásokat és a szabályszegéseket. Érdemes tehát odafigyelni, hogy minden körülmények között felelős gazdaként járjanak el a kutyatartók. Például, ha a négylábúban nincs chip, akkor minden valószínűség szerint a veszettség elleni oltást sem kapta meg. A menhely szempontjából az azonosítás a legfőbb cél, valamint oda kell figyelni az adatok frissítésére. Ez az eset is gyakran szül félreértéseket, hiszen az elajándékozott vagy eladott kutya esetében olykor elfeledkeznek ezekről a körülményekről. Legutóbb egy, az Alföldről származó kutya került Nagykanizsára, de adatok hiányában a tulajdonos kiléte ismeretlen.

Skanecz Tamás úgy véli, hogy egy értékes ebnél talán jobban odafigyelnek erre a gazdák, bár hallott már olyan sztorit is, amikor tenyésztő adott el chip nélküli kutyát.

Az állatmenhely munkáját is segítő dr. Horváth László állatorvos szerint a chip a legfontosabb célját, az azonosítást maximálisan ellátja. Még mindig találkozik olyan tízévesnél idősebb kutyákkal, amikben nincs ilyen azonosító.

- Nagykanizsán chippel, munkadíjjal együtt jelenleg 6000 forintot kell fizetni az egyszeri beavatkozásért, amikor az állat számára veszélytelenül a bőr alá juttatjuk az apró szerkezetet - folytatta. - A nyak bal oldalára kerül és általában ott marad. Elvándorolhat onnan, extrém esetben előfordult, hogy a térdízületnél találták meg, de egyáltalán nem jellemző. Sokak félnek, mert elektromos eszköz, de teljesen inaktív, ami semmiféle kölcsönhatásba nem kerülhet a szervezettel. Csak a leolvasó ráhelyezésével lép működésbe. Ez nem pénzkérdés, a tapasztalataim szerint sok jogszabály csak "dísznek" van, a magyarok jó része nem jogszabálykövető. A normális felfogású kutyatartóknak ez nem probléma, tudomásul veszik, hiszen itt az egészségügyi adatok világosan nyilvántarthatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában