Requiem egy hadseregért

2023.01.17. 17:30

Nyolcvan éve történt a doni katasztrófa, Gyenesdiáson is megemlékeztek

A doni áttörés áldozataira emlékeztek a Gyenesdiáson, a tragédia 80. évfordulóján.

Péter B. Árpád

A megemlékezésen (balról) Góth Imre Árpád alpolgármester, Tar Ferenc és Gál Lajos polgármester

Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Tar Ferenc történész, a hévízi Bibó-gimnázium nyugalmazott tanára azt mondta: a 20. században két nagy világégés volt, s mindkettőben nagyon sok magyar vesztette életét. Az I. világháborúban a lakosság 2,5, a másodikban 6,2 százaléka halt meg; előbbi több mint 500 ezer, utóbbi mintegy 900 ezer embert jelentett.

– Ilyenkor, január közepén elsősorban azokra emlékezünk, gondolunk, akik a Szovjetunióban, Voronyezs környékén, a Don-kanyarban haltak meg – folytatta Tar Ferenc. – A II. világháború 1939. szeptember 1-jén kezdődött, de Magyarországot ez kevéssé érintette éveken keresztül. Egy dologban éreztük igazából, hogy valami probléma van: egyre jobban emelkedtek az árak 1939-től ’41-ig. Ebben az évben, június 22-én aztán Németország megtámadta a Szovjetuniót, ami után öt nappal Magyarország is belépett a háborúba.

Tar Ferenc: Azokra is emlékezünk, akik a helyi közösségekért tettek sokat
Fotós: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Kezdetben csak kisebb egységeket küldtünk harcba, de 1942 januárjában, német követelésre, elindult a frontra a 2. magyar hadsereg is, amely az urivi hídfőhöz nyáron érkezett, az évszaknak megfelelő ruházatban, nem túl jól felszerelve – emlékeztetett a történész. A következő esztendő január 12-én pedig megindult a súlyos szovjet csapás, amelyben nyárig mintegy 130 ezren estek el, sebesültek meg, vagy kerültek hadifogságba.

Főhajtás a világháborús emlékműnél, (b-j) Góth Imre Árpád alpolgármester, Gál Lajos polgármester és Tar Ferenc
Fotós: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Megemlékezni róluk azonban sokáig nem lehetett. Az 1970-es évek elején jelent meg Nemeskürty István Requiem egy hadseregért című könyve, amely áttörte a hallgatást, később pedig Sára Sándor elkészítette Krónika című dokumentumfilm-sorozatát, amelyben azokkal az emberekkel beszélgetett, akik megjárták a Don poklát. Később, a 80-as évektől egyre többen foglalkoztak az akkor történt eseményekkel, feltárva: mi történt 1943-ban katonáinkkal, távol a hazától.

Tar Ferenc elmondta: a II. világháborúban 25 gyenesdiási áldozta életét a harcok során, és többször érte bombatámadás Keszthelyt és környékét is, többek halálát okozva.

A megemlékezés végén a résztvevők, köztük az áldozatok rokonai, hozzátartozói virágokat, koszorúkat helyeztek el
Fotós:  9 $

A történész felelevenítette: Gyenesdiáson Lendvay János kántortanító igyekezett segíteni embertársainak, amiért az életével fizetett: 1945 tavaszán az orosz katonák elől nőket bújtatott, védelmükre kelt, ám egy dulakodás során lelőtték. Szerinte nagyon helyesen nemcsak azokra emlékezünk, akik az ország határain belül s kívül harcoltak, hanem olyan emberekre is, akik a helyi közösségekért tettek sokat.

Zalában, a front átvonulásának két hete alatt 250-300, ebből a keszthelyi járásban 88 ember halt meg – zárta emlékező beszédét Tar Ferenc, személyes, családi tragédiát is felelevenítve a II. világháború borzalmas éveiből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában