Előrelépés a legjobbak rangsorában

2023.01.02. 20:00

Két tudományterületen is javított az agrár- és élettudományi egyetem

A gazdasági és a műszaki tudományokkal foglalkozó felsőoktatási intézmények között is a legjobbak közé került a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem a legfrissebb Times Higher Education rangsor szerint. A MATE az élettudományi lajstromban pedig tovább javította korábbi eredményeit.

Péter B. Árpád

Prof. Gyuricza Csaba: Más magyar egyetemekkel versenyképes, illetve azokat meghaladó helyeket szerzett a MATE

Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

A keszthelyi Georgikon campust is működtető egyetem az üzleti-gazdasági tudományterületi rangsorban a 601-800., a műszaki kategóriában pedig a 801-1000. pozíciót foglalja el a 2023-as listán.

– A nemzetközi toborzási potenciált és az interdiszciplináris szakmai kapcsolatokat figyelembe véve jelentős előrelépésnek számít, hogy egyetemünk az elmúlt időszakban két új területen, a gazdasági és a mérnöki tudományok tekintetében is elérte a rangsoroláshoz szükséges feltételeket – emelte ki prof. Gyuricza Csaba rektor. 

Mindkét új kategóriában elmondható, hogy más magyar egyetemekkel versenyképes, illetve azokat meghaladó helyet szerzett a MATE, emellett pedig az élettudományi rangsorban is javította relatív pozícióját.

A MATE gödöllői székhelye. Az egyetem évről évre javít nemzetközi pozícióin
Forrás: MATE

A műszaki tudományterület rangsorában összesen 1360 egyetem szerepel, amelyek közt a MATE a legjobb 58 százalékba tartozik. A magyar egyetemek közül megelőzi a Debreceni, a Miskolci és a Pannon Egyetemet, valamint a Pécsi Tudományegyetemet is, ezek az 1001+ pozíciót foglalják el. A MATE-nál előrébb csak az Óbudai Egyetem szerepel (601-800. helyen), az agráregyetemmel egy kategóriában pedig a hazai intézmények közül a BME található.

A MATE a nemzetközi élettudományi rangsort tekintve is javított eredményein, tudatta az intézmény, leszögezve: ez azt jelenti, hogy megőrizte az elmúlt három évben folyamatosan tartott pozícióját a 601-800. helyen, ám mivel egyre bővül a mezőny, e teljesítmény a relatív pozíciójának további javulását eredményezte.

Ez a számok nyelvére lefordítva azt jelenti, hogy míg 2022-ben a legjobb 61, addig az idei rangsor szerint már a legjobb 59 százalékba tartozik a világ élettudományokkal foglalkozó, rangsorolt egyetemei között, emelte ki prof. Gyuricza Csaba rektor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában