Szorgos kezek munkájával készült

2023.01.05. 10:00

Január 22-ig bárki megcsodálhatja Csácsbozsokon a templomi betlehemet

A 2020-ban és 2021-ben a koronavírus miatt nem ünnepelhettünk a megszokott formában. Idén végre magunk mögött hagyhattuk mindazt, ami nehézzé tette ezt az időszakot. Jó volt látni, hogy sokak számára nyújtanak menedéket, lelki felüdülést a templomok, ahol megpihenhet a lélek a mindennapok mókuskereke után.

Bálizs Zsuzsa

A csácsbozsoki betlehem mellett Éltes Annamária és kislánya, Annabell

Fotó: Bálizs Zsuzsa

A karácsonyi ünnepkörben különösen sokan látogatnak el egy-egy templomba – sokuk ékessége szentestétől január közepéig a betlehem, mely Jézus születésének történetét eleveníti fel kis szobrocskák segítségével. Sokan otthonukban is állítanak ilyet, ezzel is hangolódva a szeretet ünnepére. A csácsbozsoki templomban hosszú ideje hagyomány a betlehemállítás, 2020 decemberétől azonban egy különleges, megújult betlehemi sarok fogadja a híveket. 2021 karácsonyára tovább bővült a betlehem, 2022-ben pedig kuriózum lett a környéken a kibővült és magasabbra is helyezett látnivaló, mely január 22-ig tekinthető meg a csácsbozsoki Szent Sebestyén-plébániatemplomban. 

Az ötlet egyik gazdája Csácsbozsok és fíliái plébánosa, Furján Gellért atya, aki 2011-es érkezése óta számtalan kreatív gondolattal gazdagította az egyházközséget, s szervezett a gyermekek és felnőttek számára tartalmas lelki programokat. Egy ilyen kapcsán vetődött fel a betlehem kibővítésének ötlete, de erről meséljen a másik ötletgazda, a tősgyökeres csácsi Éltes Annamária. 

A betlehemi istálló
Fotós: Bálizs Zsuzsa

– Négy éve, karácsony után pár nappal vettünk részt egy Gellért atya által szervezett betlehemnéző túrán Szlovéniá­ban. Már akkor is megfogalmazódott bennünk a gondolat, hogy remek lenne a mi templomunkban is megújítani a betlehemet, azonban akkor még nem volt semmi konkrétum. 

A 2020-as év sokakhoz hasonlóan Annamáriáéknál is új hobbik születését hozta. 

– A nyár folyamán kislányom, Annabell részt vett egy kézművestáborban, ahol megismerkedett a nemezelés technikájával. Nagyon megtetszett nekem is az általa készített kis nemezelt tulipán, így kezdtem el utánaolvasni a technikának a világhálón. Megtudtam, hogy tűnemezelt technikával rengeteg szuper dolog készíthető, többek között tündérek, angyalok és még betlehemi figurák is. Ekkor kapcsoltam össze a két dolgot, és titkon már láttam lelki szemeim előtt az elkészített nemezelt betlehemi bábukat. 

Az elhatározást tett követte, ám a vírushelyzet kis híján felülírta Annamária kezdeti lelkesedését. 

A három királyok a város felől érkeznek
Fotós: Bálizs Zsuzsa

– Elkezdtem tűnemezelő mesterek után kutatni, ám sajnos a vírus miatt egyikük sem vállalt workshopot és személyes oktatást, így maradt az internet segítsége. Először rendeltem egy kezdő alkotócsomagot, amivel egy tűnemezelt tündérkét lehetett készíteni, és mivel nagyon megtetszett a technika, gondoltam, jobban beleásom magam a témába. Ezt követően a sok oktatóvideó segítségével elsajátítottam a technikai tudást, majd megrendeltem a saját otthoni betlehemünkhöz az anyagokat, kellékeket. Először magunknak készítettünk egy szettet, Annabell egy mini betlehemet, én pedig egyet 23 centiméteres figuráknak. Ekkorra már nagyon megszerettem a gyapjú használatát, valamint a tűnemezelést mint technikát. 

Az ősz során aztán Gellért atya is értesült arról, mire készülnek hívei, s mivel neki is remek a kézügyessége, sok mindenben segédkezni tudott. 

– Októberben jeleztem Gellért atyának, hogy egy szett betlehemi bábu elkészült, és ha egyetért, akkor készítek egyet a templomnak is szívesen. Ekkorra már körvonalazódott, hogy karácsony felé közeledve is maradnak a korlátozások, így pedig a szokásos programokat, sőt az évtizedek óta hagyománnyá vált pásztorjátékot sem szabadott a vírushelyzet miatt megtartani a templomban – 1985-ben, Kapássy Ferenc esperes atya érkeztével indult be ez a rendkívül népszerű program. Gondoltam, hogy legalább ezzel hozunk egy kis különlegességet, boldogságot a csácsi templom látogatóinak és a kis Jézust váró gyermekeknek a furcsa 2020-as esztendő végén. 

Nem kis munka várt a csapatra, ám kitartásukat végül siker koronázta – gyönyörű lett az elkészült betlehem. A munkafolyamatba is szívesen nyújtott bepillantást Éltes Annamária. 

– Először a betlehemi szereplők készültek el: az állatok (teve, marha, szamár) adták fel leginkább a leckét, mivel azok készítésében még egyáltalán nem volt tapasztalatom, de ezek előkészítésében Annabell is segítségemre volt. Decemberben kezdtünk el közösen ötletelni és megtervezni Gellért atyával a díszletet és a környezetet, mindenki kivette részét a munkából, Annabell készítette a tüzet, Gellért atya a famunkát, a gémeskutat, a tűzifát. Törekedtünk a méretarányosságra, és a környezetvédelem jegyében igyekeztünk minél több természetes és újrahasznosított anyagot felhasználni, mely egy része a templom kertjéből származik. 

Az alkotók nagyon örültek a pozitív visszajelzéseknek – az egyházközség hívein kívül Zalaegerszeg más részeiről is érkeztek látogatók, akik felkeresték a megújult betlehemet. 

– Nagyon szerettük ezt a kis projektet, az elmúlt esztendőkben több más betlehemet is meglátogattunk, hogy ötleteket, fejlesztési lehetőségeket merítsünk. Kislányom, Annabell mindig megállapította: „A mi szívünknek akkor is a csácsi betlehem marad a legszebb.” 

2021-ben tovább bővült az alkotás: a bibliai település házai is megjelentek a barlangistálló mellett, s megjelentek a napkeleti bölcsek is a kis Jézusnak szánt ajándékaikkal. A házak koprodukcióban készültek: villanyszerelési segítséget is kaptak, hiszen a házak LED-világítással rendelkeznek; de a pásztorok nyájainál világító tűz fénye is elektromos. 

– Nagy örömet és boldogságot okozott számunkra ez a kreatív feladat, és hogy másokat is mennyire megérintett a mi kis betlehemünk. Ismét megerősítést kaptunk abban, hogy egy kis szorgalommal, szeretettel és hittel nincs lehetetlen. Ha Isten is megsegít minket, jövőre még nagyobb tapasztalattal és új tervekkel, ötletekkel fogunk neki a betlehemállításnak – említette egy éve Annamária. 

Ez pedig nem is maradt el, hiszen 2022-ben egy, a korábbinál jóval nagyobb méretű és magasabbra épített betlehem készült el Csácsbozsokon. 

– Tavaly karácsony után ismét bejártuk a környékbeli betlehemeket, és számos ötlettel gazdagodtunk. Arra az elhatározásra jutottunk, hogy három változást szeretnénk: ne a padló szintjén legyen a betlehem, hanem magasabbra építsük, hogy a részletek is jobban láthatók legyenek; legyen több állat, mint eddig; illetve domborzatosabb alapot szerettünk volna az eddigi sík helyett. Idén, formabontó módon, az eddigi barlangot is elhagyta a betlehem, és új helyre költözött a templomon belül. 

A nemez nagyon limitálta a lehetőségeket, így esett a döntés a műgyantára, magyarázta Annamária. 

– Olaszországból rendeltük a figurákat; az állatparkot pedig jelentősen kibővítettük. Mókus, nyuszik, szamárcsikó, cicák, kutyák, kacsák, róka, farkas, valamint több szarvas is érkezett; aki ellátogat hozzánk, összesen 38 állatot talál a betlehemben. Abban is változtattunk, hogy nem az utolsó pillanatban készítettük el; már december elején elkezdtük építeni Gellért atyával, így az advent során fokozatosan bővült az alap: ezzel is készültünk a Megváltó érkezésére. Így jóval részletesebb tervezésre és kivitelezésre nyílt módunk. 

Újdonságként a csapat mozgó vízi elemet is beépített, így a vizualitás mellett most már hallható is a kis patak csobogása. De az apró részleteken is el lehet mélázni, például a száradó ruhákat vagy a pásztorjelenetet is érdemes szemrevételezni. Az pedig külön öröm, hogy immár körbejárható a betlehem, így pedig minden kis szegmenst testközelből meg lehet csodálni – a sok apró meglepetés miatt pedig érdemes is felkeresni. 

Annamáriát a jövőbeni tervekről is kérdeztük, hiszen a kis csapatnak még mindig akadnak további ötletei. 

– Két, jól elkülöníthető része van a betlehemnek: egy természetközeli rész az istállóval és egy városi rész. Mindkettőt szeretnénk jövőre majd bővíteni, térben és tartalomban is, erre vonatkozóan már el is kezdtük az ötletelést. Ezzel együtt a figurapark is bővülne majd, így még izgalmasabb betlehemmel várjuk a csácsbozsoki híveket és az idelátogatókat egyaránt. Sőt, már a húsvéti ünnepkör kapcsán is eszünkbe jutott néhány újítás – zárta beszélgetésünket Éltes Annamária.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában