Mindenkinek van egy története...

2023.01.28. 13:00

Hétköznapi hősök Zalában – Süle Roland tűzoltó és mentős 12 m mélyről mentett életet

Süle Roland 2001 májusában szerelt fel tűzoltónak. Indíttatását édesapjától kapta, aki szintén tűzoltóként dolgozott. A főtörzsőrmester rendfokozatú, különleges szerkezelő nemcsak a tűzoltóságnál állja meg a helyét; mellette másodállásban a mentőszolgálatnál is dolgozik.

Józsa Zsuzsa

Forrás: Süle Roland

Roland mindkét szakmában folyamatosan képezi magát, elmondása szerint a két munka tökéletesen kiegészíti egymást, hiszen bármikor, bármely katasztrófánál jól jöhet a gyors és azonnali elsősegélynyújtás, vagy akár az újraélesztés...

- Az újraélesztésre nem is olyan rég volt szükség: a tűzoltóságra futottak be járókelők, hogy a közelben rosszul lett valaki. Egyből kirohantunk, és megkezdtük az újraélesztést, amit folytattunk a mentők kiérkezéséig. Szerencsére a gyors beavatkozás sikeres volt, teljesen felépült a férfi – mondta Roland.

10-12 méter mélyről hozták fel az öngyilkosjelölt hölgyet

- A föld színétől 10-12 méter mélyre ugrott le a hídról egy öngyilkosjelölt, aki szerencsére túlélte a zuhanást. A mentőszolgálat az ilyen helyszínekre nem tud lejutni, ránk vár a feladat, hogy felhozzuk a felszínre a sérültet. Leereszkedésünk után a megfelelő ellátásban biztosítottuk a hölgyet, majd biztonságosan rögzítve egy kötélpályán hoztuk fel és adtuk át a mentőknek. Ezek mindig nehéz helyzetek, de jó érzés, hogy tudunk segíteni.

Roland a tűzoltóságnál és a mentőszolgálatnál is szeretné továbbképezni magát.
 

A lakástűznél a legrosszabb, ha ember is van a helyiségben

Roland számos lakástűznél volt már jelen, a legemlékezetesebb pedig az volt számára, amikor egy olyan nőt kerestek a tűzben, aki ott sem volt…

- Amikor megérkezett a bejelentés a Corvin utcai lakástűzről, még azt az információt kaptuk, hogy egy nő is van az égő helyiségben. A helyszínre érkezve sem kaptunk erről ellenkező információt, így a lakásba bejutva, - ahol nem láttunk semmit a füsttől – mindenhol kerestük őt, hogy kimentsük, de nem találtuk. Később derült ki, hogy már elhagyta az épületet: a parkolóban jelentkezett a hölgy – mesélte.

Roland teljes mértékben magáénak érzi mindkét szakmát, a maga szépségeivel és nehézségeivel együtt. Célja, hogy minél többet tanulhasson mindkét szakmában, iskolákat végezne és továbbképzéseken szeretne részt venni a jövőben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában