Pályázati támogatással

2023.01.12. 18:30

Felújították a hévízi Szent Lukács-otthon kápolnáját

Befejeződött a hévízi Szent Lukács Idősek Otthona kápolnájának külső felújítása. A munkálatokra pályázaton nyert 15 millió forintot a veszprémi érsekség hévízi intézménye.

Péter B. Árpád

Karácsonyné Kiss Enikő: Elkészült a kápolna külső szigetelése és újraszínezése úgy, hogy az épület arculatát megőriztük

Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Karácsonyné Kiss Enikő intézményvezető felelevenítette: 2020 szeptemberében jelent meg a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárságának felhívása, amely templomok, kápolnák, épületrészek megújítására, állagmegóvására biztosított forrást. Ezen sikeresen szerepelt a hévízi otthon, s a maximálisan elnyerhető támogatást, 15 millió forintot folyósított a Bethlen Gábor Alapkezelő.

– A 2020-as árakon kalkuláltuk a beruházást – folytatta Karácsonyné Kiss Enikő –, de a Covid-helyzet miatt csúszott a beruházás, ezért időközben módosítanunk kellett a terveinken, s a nyílászárócsere már nem fért bele a rendelkezésre álló keretbe. Ám ezen kívül mindent megvalósítottunk, amit szerettünk volna: elkészült a kápolna külső szigetelése és újraszínezése, s a kivitelezők lecserélték a párkányokat is úgy, hogy az épület arculatát megőriztük.

A megújítást szeretnék folytatni a Szent Lukács Idősek Otthonában. Az A épületrészben már 2017-ben végeztek hasonló munkálatokat, s a másik szárny külső rekonstrukciója is esedékes, amit ugyancsak pályázati forrásból szeretnének a jövőben megvalósítani, és ha sikerül forrást szerezni, akkor a kápolna nyílászáróit is kicserélik.

Az intézményvezető lapunk kérdésére elmondta: változó a Covid-helyzet az otthonban, s arra rendezkedtek be, hogy a vírus bármikor felütheti a fejét. Azt próbálják elérni, hogy a kívülről érkezők vigyázzanak az intézmény lakóira, ezért például kötelező számukra a maszkhasználat.

– Mindemellett igyekszünk a közös foglalkozásokat úgy megtartani, hogy a megfelelő távolság meglegyen az otthonban élők között – fogalmazott Karácsonyné Kiss Enikő, hozzátéve: jelenleg 80 ellátottról gondoskodnak, a várólistán pedig több mint kétszáz név sorakozik. – Visszaálltak programjaink, s a hitélet is a megszokott rend szerint működik: hetente szentmisével, gyónási lehetőségekkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában