Ne ott tároljuk, ahol a fűtőtest van

2023.01.09. 09:00

Elkerülhető a baj, amennyiben helyesen tároljuk a tüzelőt!

A fűtési szezonban kiemelten ügyelnünk kell az éghető anyagok tárolási szabályainak betartására.

ZH

Az elmúlt évek során többször fordult elő, hogy összehordott tűzifa gyulladt meg a kandalló, kazán mellett, és emiatt kérték vármegyénk tűzoltóinak segítségét. Nagykanizsán történt nemrég, hogy a tűzifa meggyulladt, a kazánház pedig teljesen kiégett.

Az ilyen jellegű tűzesetek megelőzése érdekében a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy a tüzelés során tárolt famennyiséget ne a kazánházban, illetve ne abban a helyiségben tárolják, ahol a fűtőtest található. Javasolt csak olyan mennyiségű tűzifát itt elhelyezni – nagyobb távolságra a kazántól, kandallótól –, ami a folyamatos égést pár órán át biztosítani tudja.

Ügyeljünk arra is, hogy tartsuk tisztán a fűtőberendezések környezetét, közelükből távolítsuk el a gyúlékony, éghető anyagokat! Éghető padozatú vagy padlóburkolatú helyiségben a tüzelőberendezés ajtaja elé olyan, fémből készült parázsfelfogót kell elhelyezni, amely biztosítja, hogy a kihulló vagy kipattanó parázs (szikra) ne jelentsen gyújtási veszélyt. Abban a helyzetben, ha a ház tulajdonosa későn észleli a lángokat, azok átterjedhetnek az épület egyéb más lakóhelyiségeire, és komoly károkat okoznak.

Salakot és hamut csak teljesen lehűtött állapotban, erre a célra szolgáló fém – semmiképp se műanyag - edénybe, a kijelölt salaktárolóba vagy a kijelölt egyéb helyre szabad kiönteni! Emellett továbbra is érdemes figyelni arra, hogy csak megfelelő tüzelőanyagot használjunk!

Fontos továbbá, hogy a tüzelőberendezések környezetébe helyezzünk ki szén-monoxid-, illetve füstérzékelő készüléket! Ezen eszközök alkalmazása nagyobb biztonságot nyújthat, hiszen időben jelezik az esetlegesen felmerülő problémákat és életeket menthetnek! A katasztrófavédelem weboldalán évek óta elérhető a szén-monoxid-érzékelők listája. Külön szerepelnek a megbízható készülékek, és azok is, amelyek működése nem felel meg az elvárt színvonalnak, így hamis biztonságérzetet adnak. A készülékek nem örök életűek, szavatossági idejük van, amely minden érzékelőn fel van tüntetve. Ha ez lejárt, új készüléket kell vásárolni.

Érdemes megfogadni a tanácsokat, hiszen ezzel tovább növeljük családunk és otthonunk biztonságát a fűtési szezon ideje alatt!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában