A postagalambok mindig hazarepülnek

2023.01.31. 11:34

Díjkiosztót tartott a zalai és a vasi röpcsoport 11 egyesülete

Az elmúlt év eredményeit összegezve díjkiosztó ünnepséget tartott szombaton a Tóka étteremben a Magyar Postagalamb Sportszövetség 14. Nyugat Dunántúl Versenykerület tagsága.

Fincza Zsuzsa

Tóth Zoltán, a 14. Nyugat Dunántúl Versenykerület titkára készítette elő a több tucat oklevelet és trófeát a díjkiosztáshoz

Fotó: Fincza Zsuzsa

A versenykerülethez a Győr-Moson-Sopron vármegyei Ágfalvától Nagykanizsáig a Zalai Röpcsoportban működő Y-07 Zalaegerszeg, a Y-10 Zalaegerszeg, a J-02 Nagykanizsa és a Y-05 Keszthely, valamint a Vasi Röpcsoportban tevékenykedő G-09 Szombathely, a H-02 Sárvár, a H-05 Kőszeg, a H-10 Vép, a Y-09 Körmend és 2023-tól az F-15 Ágfalva egyesületek tartoznak. A múlt évben megrendezett 16 főversenyen és 4 fiatal (a tojásból az év tavaszán kikelt) galambok megmérettetésén a 11 sportegyesületből 160 tag 6500 felnőtt és 3500 fiatal postagalambbal vett részt. Az egyesületek összegyűjtött versenyző galambjait speciális kamion szállította a kijelölt helyszínre, egyszerre bocsájtották őket szabadon, s hazaérkezésükkor egy speciális óra segítségével a távolság és a megtételéhez szükséges időből számították ki az adott versenyző postagalamb repülési sebességét, amit több körülmény, köztük az időjárás, s főleg a szél is befolyásolt.

A díjkiosztó rendezvényt a versenykerület vezetősége: Nagy Imre (Ják) elnök, Szabó László (Zalaegerszeg), a versenybizottság elnöke, Tóth Zoltán (Vép) titkár, és Jankovics József (Nemeskeresztúr) szervezte. Szabó László köszöntőjében sikeres évként jellemezte 2022-t, hiszen a versenykerület tagjai az országos eredménylistán a 37 versenyzési formában illetve kiállításon a sok ezer induló közül 20-ban az első 70 helyezett között szerepelt. Országosan is kiemelkedő eredményeket ért el Füzfa László, Fekete Lajos, Werner Hartmann, Hegyi Mihály, Andik János, Tóth Ferenc, Hodászi Csaba, Pukler Károly, Bekk Gyula és ifj. Marcz Gábor.

Az általános csapatbajnokságban a zalai röpcsoportban a keszthelyi Varga Péter, a marcali Tóth Ferenc (keszthelyi egyesület), és a sormási Keller Sándor (nagykanizsai egyesület) végzett az élen, a vasi röpcsoportban a sárváriak: Fűzfa László, Hegyi Mihály és a Czakó - Kovács páros galambjai bizonyultak a legjobbnak. A rövid távú ( 100-400 kilométer) csapatbajnokságban Zalában 1. Kránicz Miklós, 2. Varga Péter, 3. Hegyi Ferenc, Vasban 1. Fűzfa László. 2. Czakó - Kovács, 3. Hegyi Mihály, közép távon (300 - 500 kilométer) Zalában 1. Boronyák András, 2. Varga Péter, 3. Jónás Róbert, Vasban 1. Fűzfa László, 2. Fekete Lajos, 3. Kovács - Czakó; hosszú távon (500 kilométer felett) Zalában 1. Keller Sándor, 2. Bekk Gyula, 3. Tóth Ferenc; Vasban 1. Fűzfa László, 2. Hegyi Mihály, 3. Nagy Imre. A Sprint csapatbajnokság élén Jónás Róbert végzett, 2. Salamon József, 3. Czakó - Kovács páros, 4. Fekete Lajos. A "fiatal galambok kategória" csapatbajnokságát Werner Hartmann vezeti, 2. Fekete Lajos, 3. Nagy Imre, 4. Hegyi Mihály, az 5. Fodor András.

A verseny tavaly május 1-én az átlagban 225 kilométerre lévő Hustopece-ből indult 1867 zalai és 1051 vasi postagalambbal, még májusban Velká Bites, Havlickuv Brod, Praha Silvenec és a 467 kilométerre lévő Teplice indító bázisáról keltek légi útra fészkük felé a madarak, de indultak haza például Berlinből, Brnóból, Dessauból és Magdeburgból is. A legnagyobb távot a 754 kilométerre lévő Braunschweigről kellett megtennie a 20 vasi és 25 zalai tenyésztő 374 postagalambjának - itt a Szalai Máté és Hodászi Csaba, valamint Tóth Ferenc és Boronyák András madarai bizonyultak a leggyorsabbnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában