Szemben az uniós rendelettel

2023.01.19. 17:30

A kormány most is kiáll a gazdálkodók érdekei mellett

Több mint hatvan előadást és bemutatót kínál az érdeklődőknek a háromnapos, nemzetközi XXXII. Keszthelyi Növényvédelmi Fórum, amely lehetőséget teremt arra, hogy összekapcsolódjon a gyakorlat és a tudomány.

Péter B. Árpád

A plenáris ülés elnöksége: (b-j) dr. Fail József, dr. Posta Katalin, dr. Nobilis Márton, dr. Rózsa László és dr. Takács András Péter

Fotó: Péter B. Árpád/ Zalai Hírlap

Ezt mondta dr. Takács András Péter, a Georgikon egyetemi docense a plenáris ülés kezdetén, leszögezve: fontos cél, hogy információt szolgáltassanak a gazdálkodóknak, ezzel segítve „a nem kevés kihívással terhelt növényvédelem s –termesztés magyarországi működését”.

Dr. Posta Katalin, a MATE tudományos és minőségbiztosítási rektorhelyettese arról beszélt, az agrárium egyik legkomplexebb szakterülete a növényvédelem, éppen ezért fontos, hogy az oktatás és a kutatás ne egymástól elkülönülve, hanem szoros egységet alkotva működjön.

– A MATE megalakulásával létrejött egy olyan struktúra, amely betöltheti ezt a szerepet – folytatta a rektorhelyettes. – Ebben a pillanatban még sok nehézséget érzékelünk, de bízom abban: hosszú távon megéri ez a befektetés.

A fórum kezdetén dr. Takács András Péter köszöntötte a vendégeket, mellette (b-j) dr. Nobilis Márton és dr. Rózsa László
Fotós: Péter B. Árpád/ Zalai Hírlap

Dr. Rózsa László, a Georgikon campus főigazgatója emlékeztetett: a gróf Festetics György szellemiségében működő, 225 éves intézmény ma is élő tradíciót jelent a hazai agrároktatásban s -kutatásban, ezért fontos, hogy ezt „az örökséget megőrizzük és kamatoztassuk”.

– Az utóbbi évtizedben a hazai agrárium jelentősen megváltozott, amihez a képzésnek és a szorosan hozzákapcsolódó kutatásoknak is alkalmazkodni kellett, ezért szükségessé vált az integráció – emelte ki a Georgikon első embere. – A cél, hogy világszínvonalú oktatás jöjjön létre, hiszen napjainkban már nemcsak egy régió, hanem a határainkon átívelő, precíziós agrárium számára kell szakembereket adnunk. Éppen ezért campusunk tradícióit a modern kor megoldásaival ötvözzük.

A csütörtöki előadásokra teljesen megtelt a campus nagyelőadója
Fotós: Péter B. Árpád/ Zalai Hírlap

Dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára elmondta, az uniós növényvédelmi rendelettel a magyar kormány nem ért egyet, pláne annak fényében, hogy az EU-ban 2,1 kilogramm/hektár az átlagos növényvédőszer-használat, míg hazánkban 1,7 kiló.

– Mi mindig amellett voltunk, hogy óvjuk a környezetünket és kevesebb növényvédőszert használjunk, de nem lehet a bázisszám egy olyan érték, amely alacsonyabb, mint az EU-s átlag. Ezért a kormány kiáll a gazdálkodók mellett, és mindent megtesz azért, hogy ne lépjen életbe ez a rendelet, pláne ne most, amikor ez nemcsak az élelmiszerbiztonság szempontjából veszélyes, hanem az élelmezésbiztonságot tekintve is.

A növényvédelmi szakmai program pénteken délelőtt fórummal zárul a Georgikon campuson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában