Közgyűlés

2022.12.15. 17:30

Változik a buszok menetrendje – energiahatékonysági fejlesztések Zalaegerszegen

A költségvetési, a bérlakás-, a közétkeztetési és a települési támogatásokról szóló rendelet módosítása és a buszmenetrend változása is szerepelt aközött a 46 napirendi pont között, amit csütörtökön tárgyalt a zalai megyeszékhely közgyűlése.

Mozsár Eszter

A tömegközlekedés hatékonyabbá tételéről, az új menetrendről is kikérik a lakosság véleményét december 20-án, kedden.

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A grémium döntött a Zalaegerszeg Gazdaságfejlesztéséért Díj (korábban Innovációs Díj) odaítéléséről, így elismerésben részesül az ADA Kft., valamint a Tornyos és Társa Kft., Kultúra Mecénása Díjat az Aegon Biztosító zalaegerszegi kirendeltsége, Sport Mecénása Díjat pedig a Zala Müllex Kft. kap, a díjakat később adják át.

Balaicz Zoltán a Városházán tartott Zeginfón többek között arról számolt be, hogy az idei költségvetés negyedik negyedéves módosítása során a főösszeg 1,3 milliárd forinttal nőtt, így a város költségvetési főösszege közel 71,2 milliárd forintra módosult. Döntöttek arról is, hogy 2023-ban nem emelkedik a helyi iparűzési adó, az építményadó, a kommunális adó és az idegenforgalmi adó mértéke.

A polgármester hangsúlyozta, az energiaválságot nemcsak takarékoskodással kezelik, hanem egy 18 pontos intézkedési tervet fogadtak el, ami 40-50 százalékos költségmegtakarítást eredményez. Ezek között többnyire az intézmények energiahatékonysági fejlesztései szerepelnek. A közeljövőben lakossági LED lámpacsereprogramot indítanak, emellett a következő két esztendőben nagyobb szabású energetikai beruházásokat valósítanak meg több intézményben, épületben.

A városvezető már korábban jelezte, jövőre az önkormányzat legnagyobb költségnövekménye a város közvilágításának működtetése lesz. 2022-ben 120 millió forint volt a közvilágítás, ez az összeg jövőre meghaladja az 500 millió forintot. A közgyűlés három olyan döntést hozott, amivel 100 millió forint költségcsökkenést érnek el, miközben a lakosságot semmilyen hátrány nem éri. Egyrészt egy informatikai szoftver segítségével a valós fényviszonyokhoz igazítják a köztéri lámpák be- és kikacsolását, másrészt 250 millió forintból lecserélik a 2000 elavult lámpatestet, harmadrészt 400 lámpatestet kapcsolnak le nem lakott, külterületi, mezőgazdasági, ipari területen.

A tömegközlekedés racionalizálásáról, a menetrend változásáról és a hálózatmódosításról december 20-án 17 órakor az önkormányzat és a Volánbusz Zrt. lakossági fórumot tart, az érdeklődőket a város dísztermébe várják. A polgármester elmondta, 2015 óta folyamatosan csökken, mintegy felére esett vissza az utasszám. A Volánbusz Zrt. bevételei folyamatosan csökkennek, a veszteséget az önkormányzat állja, ami jövőre elérheti az 1 milliárd forintot. 2023-ban az éves iparűzési adóból származó bevétel 5,5 milliárd forint lesz, vagyis a bevétel ötöde, közel 20 százaléka a helyi tömegközlekedés veszteségének finanszírozására megy el. A polgármester mindezek ellenére pozitívumként értékelte, hogy a helyi autóbusz-állomány átlagéletkora 5 évre csökken jövőre, ami az egyik legfiatalabb buszpark a megyeszékhelyek összehasonlításában. 2020-ban 800 millió forintos ráfordítással 6 új csuklós Mercedes buszt vásárolt Zalaegerszegre az állami társaság. A klímavédelmi szempontoknak megfelelően a Volánbusz Zrt. 2023-ban 11 új elektromos szóló (nem csuklós) buszt szerez be újabb 2 milliárd forintos ráfordítással.

Balaicz Zoltán a közétkeztetéssel kapcsolatosan elmondta: a nyersanyagárak emelkedése miatt a Zalagast Kft. 40 százalékos emelést javasolt, ám a közgyűlés csupán a 26 százalékos emelkedést hagyta jóvá, aminek értelmében az önkormányzat teljes mértékben átvállalja január elsejétől a rezsiköltséget. Ez 313 millió forint többletkiadást jelent.

Az önkormányzat a rászoruló családoknak gyermekenként 11.400 forint nevelési juttatásról döntött még, a támogatás 210, többségében óvodás és általános iskolás gyermeket érint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában