Ünnepélyes átadás

2022.12.28. 17:30

Pályázaton nyert eszközöket vettek át az önkéntes és az önkormányzati tűzoltók Zalaegerszegen

Önkéntes tűzoltó-egyesületek pályázaton elnyert eszközeit adták át szerdán délelőtt a megyeszékhelyen.

Arany Gábor

Takács Ottó Alajos (jobbra) és Strázsai Zoltán, a Zala Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke köszöntötte az átadás résztvevőit

Forrás: Arany Gábor / Zalai Hírlap

A tűzoltó-parancsokságon tartott rendezvényen elhangzott, a katasztrófavédelem 2010 óta szorosabb együttműködésre törekszik az önkéntes tűzoltó-egyesületekkel. Támogatásukra évről évre pályázaton biztosítanak eszközöket, illetve pénzt.

Takács Ottó Alajos tűzoltó ezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője érdeklődésünkre arról számolt be, hogy az országban az önkéntes, valamint az önkormányzati tűzoltóságok idén 600 millió forint értékű támogatásra pályázhattak.

Takács Ottó Alajos (jobbra) és Töreky Tibor, az Alsópáhoki Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka a pályázaton nyert áramfejlesztőt tekinti meg
Forrás: Arany Gábor / Zalai Hírlap

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság illetékességi területén a tűzoltó-parancsnokságok 40 önkéntes tűzoltó-egyesülettel kötöttek együttműködési megállapodást. Köztük 17 az egyes kategóriájú, és ebből önálló beavatkozási minősítéssel rendelkezik hat egyesület. Ez utóbbiakból három 4500 óra, három pedig 3000 óra készenlétet ad évente, azaz ilyenkor ugyanúgy riaszthatók, mint a hivatásos tűzoltók. A 40 egyesület taglétszáma megközelíti az 1300 főt, akik közül tűzoltási, mentési feladatokat 569-en láthatnak el, mert ők elvégezték a 40 órás szakmai képzést.  A tavasszal kiírt pályázatra 33 önkéntes tűzoltó-egyesület jelentkezett, és minden szervezet kapott támogatást: 16,6 millió forintot pénzben, amiből egyebek mellett működésük költségeit, a fejlesztéseiket, a szertárak felújítását finanszírozhatják. Emellett közel 10,2 millió forint értékben eszközökhöz is jutottak: EBRD-rádió,  benzinmotoros áramfejlesztő,  búvárszivattyú, bevetési védőöltözet, tűzoltótechnikai eszközök, kéziszerszámok, forgalomirányító lámpa, elsősegély-felszerelés szerepelt a listán.

A pályázatra jelentkezett az ország mind a hatvan önkormányzati tűzoltó-parancsnoksága is, köztük a zalaszentgróti, amely 2,4 millió forint pénzbeli támogatást nyert el, valamint 1,3 millió forint értékű felszerelést.

Takács Ottó Alajos szólt arról is, hogy ebben az évben az önkéntes tűzoltókat már 208 esetben riasztották, az esetek felénél önállóan avatkoztak be, míg a szentgróti önkormányzati tűzoltókhoz 110 riasztás érkezett. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában