Tíz díjat adtak át

2022.12.16. 20:00

Elismerés a város közösségétől, átadták a Zalaegerszegért díjakat (galéria)

Vannak szerencsés emberek, akik egész életükben úgy dolgoznak a szakmájukban, hogy nincs ember, aki megkérdőjelezné alkalmasságukat, nincs senki, aki arra gondolna, hogy nekik nem ott van a helyük, ahol a feladatukat teljesítik.

Arany Gábor

Birkner Zoltán urat, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, Magyar János, Lendva polgármestere, Vigh László, Hartmann Miklós, dr. Navracsics Tibor, Mátai Ferenc, Balaicz Zoltán, Németh László, dr. Sifter Rózsa főispán, Tóth László, Molnár János, Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, az MTVA vezérigazgatója. Elöl: dr. Buktáné dr. Hetesi Magdolna, Kozáry Ágnes, dr. Kopeczky Ildikó, Béres Katalin, Iványi Ildikó

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Ezt Balaicz Zoltán polgármester fogalmazta meg beszédében, amikor a Zalaegerszegért díjban részesülteket köszöntötte pénteken délután a város Széchenyi téri dísztermében tartott ünnepségen. A rendezvény a zalai megyeszékhely első, 1247-es okleveles említése 775., valamint az 1732-es hivatalos megyeszékhellyé válás 290 éves jubileumának záróeseményét jelentette. 

Az elmúlt évek lenyűgöző fejlődése ipari központtá tette Zalaegerszeget, nemcsak térségi, dunántúli, hanem közép-európai szinten is. Ezt a helyzetértékelést dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter tette a beszédében. 

Navracsics Tibor mondott ünnepi beszédet
Fotós: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Szavait követően követően adták át az 1993-ban alapított, és évente odaítélt Zalaegerszegért díjakat, ez évben tizet. 

Elsőként Babják Zoltánnak, aki 2013 óta zalai megyeszékhely kárpátaljai testvérvárosa, Beregszász polgármestere. A hivatalos kapcsolat Beregszász és Zalaegerszeg között 2007-ben jött létre. A két város közötti kapcsolatok elmélyítésében Babják Zoltán polgármesterként jelentős szerepet vállalt. A díjazott akadályoztatása miatt nem tudott jelen lenni az ünnepségen.

Ezt követően Béres Katalin vette át a díjat. Főmuzeológus, történelem szakos előadó, könyvtáros, új- és legújabbkori történész, aki 1983 óta a Göcseji Múzeumban dolgozik. A kollektíva szíve és motorja, megbízható és kiemelkedő színvonalú munkáját 2004-ben a Wellmann Imre-emlékéremmel ismerték el, az évben a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztet is megkapta.

Zalaegerszegért díjat kapott dr. Buktáné dr. Hetesi Magdolna, a Zala Megyei Egészségbiztosítási Pénztár nyugalmazott vezetője. Szakmai munkáját több alkalommal állami kitüntetésekkel is elismerték, így birtokosa a Szent Kristóf éremnek és a Szent Kristóf plakettnek is, jelenleg is aktívan részt vesz a zalaegerszegi közéletben.

Zalaegerszegért díjat vehetett át Hartmann Miklós, a Kereskedelmi és Iparkamara volt főtitkára, a Tiéd a Város Egyesület első elnöke, a Gógán-hegyi településrészi önkormányzat tagja, a város civil életének aktív és meghatározó alakja, aki a város gazdasági életében és közéletében betöltött szerepe, valamint szakmai és irodalmi munkássága elismeréseként kapta meg a díjat.

Több évtizedes munkájával érdemelte ki az elismerést dr. Kopeczky Ildikó gyermekgyógyász és pulmonológus, aki orvosi munkája mellett 33 éve vezeti elnökeként a Zalaegerszegi Asztma Klub Egyesületet és az egyesület tagjainak orvos-szakmai tanácsadója is egyben. Ez mellett pedig más civil szervezetek egészségügyi rendezvényeinek évtizedek óta résztvevője, előadója.

A barcelonai olimpia 30. évfordulójára is emlékezve nyújtották át a Zalaegerszegért díjat Kozáry Ágnes atlétának. Ő volt az első sportoló, aki zalaegerszegi egyesület tagjaként indult olimpián, Barcelonában. 4×100 méteren háromszoros, 4×200-on négyszeres, 4×400-on kétszeres országos bajnok. Háromszor is megválasztották Zala megye legjobb női sportolójának.

A város elismerését vehette át Mátai Ferenc, aki 1982-től dolgozott a Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskolában, ahonnan igazgatóként ment nyugdíjba ez évben. Neve Zalaegerszegen összekapcsolódik a színvonalas oktatással, a fiatalok nevelésével. Szakmai munkáját tanulmányok, publikációk sokasága mellett a Genius Apáczai Diploma díj bronz fokozata is dicséri, melyet 2010-ben, szeretetteljes nevelői, eredményes oktatói munkájának elismeréséül vehetett át.

Szintén pedagógusi munkájával érdemelte ki a Zalaegerszegért díjat Németh László, a Zrínyi Miklós Gimnázium nyugalmazott tanára, igazgató-helyettese, aki 1975-től, az egyetem befejezésétől dolgozott a gimnáziumban. Az intézményben 1986-tól újraindított, speciális matematika osztályokban kezdetektől tanított matematikát, bár 2011-ben vonult nyugállományba, de óraadóként 2021 júniusáig tanított az intézményben.

Zalaegerszegért díjat kapott a Nyugdíjas Pedagógus Egyesülete is, amelyet 1976-ban alapított Szeglet Lajos, majd 1996-tól 2012-ig dr. Oroszy Zoltán vezette, azóta Iványi Ildikó irányítja a 80 tagú egyesületet, amely része Zalaegerszeg közéletének, előadásokat szerveznek, kirándulnak, karitatív tevékenységet folytatnak, részt vesznek városi eseményeken, rendezvényeken. Az elismerést Iványi Ildikó vette át.

A közgyűlés odaítélte a díjat az 1957-ban alapított Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekarnak is.  Elsődleges feladatunknak tartják a klasszikus zene magas szintű ápolását hagyományos, esti hangversenyek megrendezésével, és a fiatalok bevezetését a klasszikus zene világába ifjúsági előadások szervezésével. A díjat Tóth Lászlónak, a zenekar vezetőjének nyújtották át.

A város eredményei köszönhetők mindazok munkájának is, akik ma itt elismerésben részesültek. E szavakkal fejezte ki köszönetét a közösség nevében a kitüntetetteknek Vigh László országgyűlési képviselő.

Az ünnepség zárásaként Molnár János plébános mondott karácsonyi áldást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában