Összegzés

2022.12.08. 17:00

Egyre több a bolti lopás, nyílt napok az orchideafarmon - Híreink a megyéből

ZH

Forrás: Illusztráció

Igazgatási szünet lesz a zalai kormányhivatalban is.

Igazgatási szünetet tartanak a kormányablakok és a kormányhivatali ügyfélszolgálatok december 22. és január 6. között, de a kijelölt helyeken, Zala megyében három kormányablakban ez idő alatt is lehet majd ügyeket intézni. A Zala Megyei Kormányhivatal sajtóközleményben tudatta: a megyében a zalaegerszegi, Munkácsy utcai, a nagykanizsai, Eötvös tér 16. alatti, valamint a hévízi, Kossuth utca 1. szám alatti kormányablak lesz nyitva az igazgatási szünet alatt. December 22-én csütörtöki ügyfélfogadási rend szerint működnek, majd karácsony után, hétfőtől csütörtökig 8 és 16 óra között lesz lehetőség az ügyintézésre. Pénteki napokon minden kormányablak és okmányiroda zárva tart. Az elkészült okmányok kézbesítését december 12-étől már csak olyan kormányablakokba lehet kérni, amelyek az igazgatási szünetben is nyitva tartanak.

Egyre több a bolti lopás.

A Nagykanizsai Rendőrkapitányság illetékességi területén emelkedett a bolti lopások száma az elmúlt két évben. Erről Kékesi Ádám rendőr alezredes, a Nagykanizsai Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályvezetője beszélt csütörtökön. Lényegében nincs olyan nagyobb áruház, ahol ne történt volna valamilyen formában alkalmi lopás, tette hozzá. Ahogy közelednek az ünnepek, egyre több bevásárlóközpontból kapnak jelzést tolvajokról, és érkeznek feljelentések. Az alkalmi lopások általában szabálysértési eljárást vonnak maguk után, kivéve, ha üzletszerűséget állapítanak meg vagy ha az eltulajdonított termékek értéke meghaladja az 50 ezer forintot. Ebben az esetben bűncselekmény miatt folytatnak nyomozást. Az idei évben eddig 74 személlyel szemben jártak el bolti lopás miatt, ebből 29 esetben került sor helyszíni bírság kiszabására. Ismeretlen személy ellen 45 esetben indítottak eljárást, de később mindig kiderült, hogy ki volt a tettes.

Fotókiállítás nyílt a migrációról.

A Mathias Corvinus Collegium zalaegerszegi központjában, a Tudomány és Technika Házában megnyílt a Mozgásban: migráció a kamerán keresztül című fotókiállítás, amelyet kerekasztal-beszélgetés követett. A résztvevőket dr. Sali Zsófia, az MCC egerszegi központjának vezetője köszöntötte, jelezve, a nagy népmozgások korát éljük, a Migrációkutató Intézet munkatársai a migráció számos típusával és arcával találkoztak Európában terepkutatásaik alkalmával. Ezen utak, találkozások során fotók ezrei készültek a fotóművészek lencséin keresztül. Az ő munkáik inspirálta arra a szervezőket, hogy létrehozzák a kiállítást, amelyen keresztül a látogatók számára szeretnék közelebb hozni és bemutatni a migráció szerteágazó és komplex világát. A beszélgetésben Gyurkovits Tamás fotográfus és Jászberényi Sándor újságíró, haditudósító vett részt, őket Vargha Márk, a Migrációkutató Intézet vezető elemzője faggatta az általuk átélt különleges szituációkról és a fotózás iránti elhivatottságról.

Döntöttek a Zala György Kulturális Nívódíjakról.

A zsitkóci Gyöngyvirág Művelődési Egyesület elnöke, Bacsi László kapja a 2023- évi Zala György Kulturális Nívódíjat – döntött legutóbbi ülésén a szlovéniai Lendván a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet bizottsága. A Zala György Kulturális Nívódíj hosszú ideje a muravidéki magyarság legrangosabb kitüntetése, amit jellemzően januárban, a magyar kultúra napja tiszteletére szervezett ünnepségen adnak át. Bacsi László mellett kitüntetésben részesül még Soós Péter történész ifjúsági kategóriában, és életműdíjat kap Cár Anna, a dobronaki Petőfi Sándor Művelődési Egyesület korábbi elnöke. Elismerő díszoklevelet Andruska Jánosné, a hodosi népdalkör és Orbán Lajosné, a hodosi hímzőkör szakmai vezetője kap. Különdíjat dr. Bokor Béla, a Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi tanára, a Határon Túli Magyarságért Alapítvány elnöke vehet át.

Nyílt napokat tartanak a szlovéniai, muravidéki orchideafarmon.

Dobronakon, az orchidea-kertészetében péntektől vasárnapig, 9 és 20 óra között tartják a hagyományos nyílt napok programsorozatát, amely során virágkötészeti és kertészeti tanácsadással, valamint kulturális programokkal várják az érdeklődőket.

Ingyenes élő koncertet tart a Wellhello zenekar december 17-én a Kanizsa Arénában.

Az aréna az eseményre 4000 fő biztonságos beléptetését teszi lehetővé, ezért kötötték regisztrációhoz a részvételt. A Wellhello tagjai, Fluor és Diaz 20 órakor lépnek a közönség elé, de érdemes korábban érkezni, hiszen 18.30-tól Dj. Collie áll lemezlejátszók mögött. Az élő koncert után pedig újabb buli kezdődik Dj. Newikkel.

 

Címkék#lopás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában