Dedek Mraz, selyemcukorka és dobpergés

2022.12.24. 08:00

Advent Ljubljanában (videó)

Amilyen kis ékszerdoboz volt nyáron a szlovén főváros, advent idején sem kellett csalódnunk. Ljubjlana aranyvasárnap emberi és ünnepi arcát mutatta a háromórás autóút után.

Mozsár Eszter

Forrás: Mozsár Eszter

Szombaton szálltunk meg egy hangulatos hostelben a belvárosban. Természetesen az érkezés után első sétánk a várba vezetett, ahol az elengedhetetlen karácsonyi italt, a forralt bort és forró csokoládét kóstoltuk meg, miközben fenséges panoráma tárult elénk a várfalról. Ezúttal délutáni ebédet a Mészárosok hídja melletti, egyik hangulatos pizzázóban fogyasztottunk. Este a Prešeren téren hangulatos felvonulásba botlottunk, az 1997-ben alapított Laško ütősegyüttes (Bobnarska skupina Laško) masírozott végig az utcákon, a tömeg vidáman követte a csapatot, köztük mi is. A barokk főtéren a pavilonok között az ingyenes, elektromos kisbusz szállította az elfáradt nézelődőket.

A Hármas hídon át, a városháza utcájában nézegettük a kirakatokat, a sült gesztenyést, majd a másik oldalon karácsonyi selyemcukorkát és a klasszikus balkán édességet, baklavát vásároltunk. S hogy a kulturális élményt tovább fokozzuk, a Cipészek hídja közelében felállított színpad előtt hallgattunk meg néhány fellépőt.

Forrás: Mozsár Eszter

A karácsonyi ünnepkörhöz (Božič) kapcsolódó szokások egyébként Szlovéniában hasonlóak a keresztény kultúrkörben elterjedt szokásokhoz. „A szlovén gyerekek december 6-ára virradóra kipucolt csizmával várják a Mikulást (Miklavž), aki a jó gyerekeket apró ajándékokkal, a rosszakat pedig virgáccsal (šiba) lepi meg. A Mikulás kísérője Szlovéniában is a krampusz (parkelj), aki – egyes szülők riogatása szerint – a rossz gyereket egyszerűen magával viszi. Szenteste vagy Karácsony első napján a Jézuska (Božiček), december utolsó napján pedig Dedek Mraz (Fagy apó vagy Télapó) ajándékozza meg a kicsiket” (Forrás: Várkonyi Alma).

Forrás: Mozsár Eszter

Egyszóval Ljubaljana egész decemberben egy hangulatos, karácsonyváró fesztiválhelyszín, amit évente több ezer turista keres fel. Eddig Zágráb, Fraknó, Budapest volt a szívünk csücske, de szorítunk helyet még a szlovén fővárosnak, mert ez a forgatag ugyancsak megérdemli, hogy kedvencünk legyen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában