Fellélegezhet a város

2022.11.16. 12:04

Visszakapta Nagykanizsa a Sberbankban ragadt forrásait

Fellélegezhet a város, legalábbis pénzügyi értelemben, a minap ugyanis megérkezett az önkormányzat számlájára a Sberbank végelszámolása miatt beragadt pénz.

Pásztor András

Bizzer András alpolgármester

Forrás: ZH-Archívum / Szakony Attila

Bizzer András gazdasági ügyekért felelős alpolgármester egyrészt örül, hogy a közel 2 milliárd forint teljes egészében megtérült, másfelől arra is rámutatott, hogy az Éljen VárosuNK! Egyesület (ÉVE) frakciójának döntései miatt továbbra is minimális mozgástere lesz az önkormányzatnak a helyi fejlesztések, beruházások tekintetében.

Mint azt az alpolgármester elmondta: az önkormányzat által követelt összeg 84 százalékát átutalták, így gyakorlatilag 100 százalékosan pénzéhez jutott Nagykanizsa, hiszen a kormányzat korábbi 861 millió forintos támogatásával teljes a megtérülés mértéke. A kormányzat tehát nemcsak ideiglenesen segített a városon, lehetővé téve például az önkormányzati szférában dolgozók bérének utalását, hanem hozzájárult az elveszni látszó pénzek teljes megtérüléséhez is.

– Az ilyen jellegű kormányzati támogatás egyébként már rendszeresnek mondható, hisz korábban, a pandémiás időszakban körülbelül 2 milliárd forinttal támogatta a kormányzat a város költségvetését, annak érdekében, hogy talpon maradjon az önkormányzat – emlékeztetett Bizzer András alpolgármester, aki hozzátette: a most megérkezett pénz szinte egésze az idei évi és bizonyos mértékben a jövő évi önkormányzati feladatok és már eldöntött beruházások finanszírozását szolgálja, tehát a beérkező pénzek kapcsán szabad mozgástere csak korlátozott mértékben lesz az önkormányzatnak. 

A felhasználást illetően például végre elindulhat az 588 millió forintos korábbi kormányzati fejlesztési támogatás elköltése is, ami kisebbfajta csodának számít a közgyűlési többséget birtokló ÉVE-frakció hátráltató tevékenysége után.

– A mostani pozitív fejlemény ellenére a jövőt borúsan látom, hiszen a helyi baloldali liberális frakció már az idén elköltötte a jövő évi szabad forrásokat is – mutatott rá az alpolgármester, majd hozzátette: a jövő évet nehezíti az orosz-ukrán háború miatt kialakult energiaválság is, amely megoldása érdekében a kormány a szankciós politika megváltoztatására törekszik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában