A lelemény diadala a csúcstechnika felett

2022.11.08. 15:29

Folytatódott a Hadak útján rendezvénysorozat Nagykanizsán

Folytatódott a Halis-könyvtár és Huszár András amatőr történelemkutató közös rendezvénysorozata, a Hadak útján. Dani Zoltán székely származású nyugalmazott ezredes tartott előadást, aki a koszovói háború idején hajtott végre világra szóló haditettet.

Benedek Bálint

Az esemény résztvevői, balról: ifj. Szentgyörgyi Dezső, Somogyvári Csaba, Huszár András, Dani Zoltán, Musztács Krisztián könyvtáros Fotó: ZH

Méghozzá 1999. március 27-én csapatával a világon egyedülálló módon sikerült lelőnie egy amerikai F-117-es lopakodó bombázót. 

Az ezredest Balogh László polgármester köszöntötte, majd ifjabb Szentgyörgyi Dezső nyugalmazott pilóta nyitotta meg a rendezvényt.

Ezt követően Dani Zoltán elmesélte, miként sikerült végrehajtania a legendás tettet, milyen volt a lopakodó lelövésének fogadtatása, és hogyan változtatta meg mindez az életét. Többször is találkozott a lelőtt gép pilótájával, akivel ma is baráti kapcsolatot ápol. Az igazán kivételes történetről két dokumentumfilm is készült A 21. másodperc és A második találkozás címmel.

Az előadás Somogyvári Csaba és nagykanizsai vállalkozások önzetlen felajánlásainak segítségével valósulhatott meg. A programsorozat a tervek szerint november 16-án folytatódik, amikor egy filmvetítéssel egybekötött előadást tartanak az első világháború magyar hőseiről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában