A gazdák 30 tétellel neveztek

2022.11.13. 17:30

Fehér és rozé borok lettek a legjobbak a miklósfai Márton napi ünnepen

Nagykanizsa miklósfai városrészének Mindenki Házában a Dr. Kotnyek István Kertbarát Kör Márton napi újbor ünnepet szervezett, melyen a környék újborai egy mustrán szerepeltek.

Benedek Bálint

Munkában a zsűri, Nink Károly és Tóth István, a munkájukat Németh József elnök figyelte

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Az esemény előtt Németh József a kertbarát kör elnöke az idei szezont értékelve kiemelte: a tavalyi, 2021-es szezon jobb borokkal ajándékozta meg a gazdákat. Az idei nedűk minősége még nem alakult ki teljesen, de a zsűri majd felméri a jelenlegi állapotukat.

– A tapasztalataim szerint száraz és nedves időszakból is kijutott bőven, de egyik sem akkor érkezett, amikor kellett volna – folytatta. – Kifejezetten száraz időszak volt augusztusban, akkor eshetett volna, szeptemberben, amikor már nem kívántuk az esőt, minden hétvégén csapadék áztatta a szőlőt. Ezért bizonyos területeken elkezdődött a rothadás, illetve a nyár közepén érkezett a peronoszpóra fertőzés a Szentgyörgyvári-hegy termelőinek dolgát nehezítette meg. Ettől függetlenül elképzelhető, hogy bizonyos fajták jó bort adnak, de ettől függetlenül átlag évjáratra számítok.

A versenyre a miklósfai és a környékbeli települések gazdái 30 tétellel neveztek. Főleg illatos fajtákat hoztak, viszonylag sok rozé bor érkezett. A Nink Károly és Tóth István borbírálók végül a legjobb fehérbornak a miklósfai Sajni István királyleányka borát választották, míg a rozék között a beleznai Kele László kékfrankos zweigelt nedűje győzött. A vörösborok között ezúttal még nem találtak kiemelkedőt a bírák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában