Tízezer négyzetméteres területen alakították ki

2022.11.16. 15:16

Átadták az AVL új járműtechnikai fejlesztési központját (galéria, videó)

Átadták szerdán délelőtt az AVL Hungary járműtechnikai fejlesztési központját a tesztpálya szomszédságában.

Arany Gábor

Az ünnepélyes átadó egy pillanata.

Fotó: Pezzetta Umberto

Az AVL gráci központtal működő márkafüggetlen járműipari fejlesztő cég, amely napjainkban öt kontinens 26 országában 50 technológiai és innovációs központban 11 ezer dolgozót foglalkoztat. Az AVL hazánkban 20 éve telepedett le, immár hatszáznál több mérnököt foglalkoztat fővárosi, kecskeméti és zalaegerszegi technikai központjában, utóbbi 2018-ban kezdte el működését, akkor még a város másik felében. Az új, jelenleg 35 alkalmazottal működő fejlesztőrészleget a ZalaZONE járműipari tesztpálya közvetlen szomszédságában, 10 ezer négyzetméteres területen alakították ki. Itt 1340 négyzetméteres műhely, valamint félszáznál több tesztautó és prototípus izolált elhelyezésére szolgáló garázs segít majd akár 150 mérnök és tesztpilóta közreműködésével kiszolgálni a megrendelőket.

A magyar AVL az elmúlt 20 évben élvonalbeli kutató-fejlesztő centrummá vált a hajtásláncrendszerek területén, és egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az elektromos és a hibrid technológiára is.

Helmut List, az AVL elnök-vezérigazgatója köszöntőjében kitért rá, a konszern 2002-ben telepedett le Magyarországon. A ZalaZONE ideális helyszín számukra a bővítéshez, ami nem történhetett volna meg a felkészült magyar szakemberek nélkül, szögezte le.

Az AVL Magyarországnál nem pusztán egy-egy alkatrész megalkotását végezik el, hanem rendszerszinten befolyásolnak folyamatokat: teljes motorcsaládok fejlesztésében vesznek részt a tervezéstől a tesztelésen át a kalibrációig. Modern és megbízható megoldásaik mellett ez is az oka, hogy a világ élvonalbeli gyártói is velük dolgoznak.

- Amellett köteleztük el magunkat, hogy a tudásalapú, jövőorientált szektorokban erősödjön az ipar teljesítménye, mégpedig minél több hazai hozzáadott értékkel - ezt a kormány képviseletében megjelent Palkovics László mondta beszédében. Mint emlékeztetett rá: a magyarországi iparfejlesztés terén a kezdetektől az volt a cél, hogy az ipar high-tech, zöld és magyar legyen, ez utóbbiba a hazánkban működő cégek is beleértendők, fűzte hozzá. A magyar gazdaságról szólva úgy fogalmazott, a Covid-járvány előtt már kifejezetten robusztus volt az ipar erősödése, majd a járványt követően igen gyorsan megindult a növekedés. A tavalyi 7,1 százalékos, jelentős bővülés után az idén a második negyedévben 6,5 százalékos volt a gazdasági növekedés, meghaladva a 4,2 százalékos európai uniós átlagot, emelte ki.

 

Noha az önvezető autózás az iparág egyik legfelkapottabb témája, a technológia sokaknak még a távoli jövőt jelenti. Az önjáró autókhoz kapcsolódó rendszerek és szoftverek fejlesztése az AVL mérnökeinek a mindennapok részét jelenti. Jelenleg egy olyan szoftver fejlesztésén dolgoznak, amely a hibrid járművek energiamenedzsment-rendszerét optimalizálja. Az optimalizálás előfeltétele a belsőégésű és az elektromos motor működésének összehangolása. A szoftvert jelenleg szimulációs környezetben tesztelik, biztató eredményekkel.

A város nevében Balaicz Zoltán polgármester fejezte ki elismerését a beruházásért és méltatta a térségre kifejtett hatását. Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos az AVL-ZalaZONE, illetve osztrák-magyar kapcsolatokat értékelve leszögezte, minden készen áll a folytatásra.

Korábbi cikkeink a témában:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában