Folyamatosak a tesztelések

2022.09.15. 11:31

Zajszintet is mérnek már a ZalaZONE tesztpályán (videó)

A közelmúltban elkészült a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya elhaladásizajt mérő pályája, amit csütörtökön mutatott be a sajtónak Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos. A komplexum legújabb elemén azóta is folyamatosak a tesztelések.

Mozsár Eszter

Rácz András és Vigh László a zajmérés környezetét mutatja

Forrás: Fehér Márk / zaol.hu

A politikus emlékeztetett, március végén adták át hivatalosan a 260 hektáros, 45 milliárd forintból felépült ZalaZONE Járműipari Tesztpályát, ami bár készre van jelentve, bármikor bővülhet az autógyártók kívánalmai szerint. Az elmúlt időszakban rendre birtokba vették a cégek a kezelhetőségi pályát, a dinamikai felületet, az autópálya-szakaszt és a Smart Cityt. A mostani, ugyancsak speciálisan kialakított tesztfelület arra hivatott, hogy a legújabb gyártású közúti járművek elhaladási zaját mérje az előírt ISO 10844-es szabványnak megfelelően, mondta a tesztpálya miniszteri biztosa.

A mérés során figyelnek a szélsebességre is
Forrás: Fehér Márk / zaol.hu

A technikai részletekről Rácz András, az AVL Hungary fejlesztőmérnöke tájékoztatott: a benzines járművek tesztelése mellett a hibrid és elektromos autók úgynevezett AVAS (Acoustic Vehicle Alerting System) rendszerének, azaz akusztikus figyelmeztető rendszerének tesztelését is el tudják végezni a legújabb felületen. Mint tudott, a szinte zajtalanul suhanó járműveknél ugyancsak előírás, hogy 30 km/h sebesség alatt bizonyos hangot bocsásson ki az autó. Ez a rendszer különösen a gyalogosok védelmében szükséges, hangsúlyozta a szakember.

A sajtóbejáráson elhangzott továbbá, a megfelelő előírások szerint kivitelezett pályán szigorú szabályok vonatkoznak a zajmérés folyamatára, környezeti körülményeire. A felületen járművel csak teszteléskor haladnak át, kerülve ezzel az aszfalt felesleges koptatását. Szabály az is, hogy a mérés során a felületnek száraznak, csapadékmentesnek kell lennie, ezen kívül a tesztelést erősebb szél esetén el kell halasztani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában